31.03.2012 08:25

Trūcīgo skarbā realitāte: Iet pie ārsta vai pie Dieva

Autors  Karina Bērziņa «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Trūcīgo skarbā realitāte: Iet pie ārsta vai pie Dieva arhīvs

Dažkārt pensionāram pietrūkst pat to pāris latu, lai aizietu pie ārsta un rezultāts tad var būt visai bēdīgs.

Maznodrošināto un trūcīgo ģimeņu locekļiem medicīniskie pakalpojumi ir bez maksas, taču arī tiem, kam šāda statusa nav, var rasties finansiālas grūtības brīdī, kad smagi saslimst pats vai kāds no ģimenes locekļiem. Līdz algai vai pensijai vēl pāris dienu, bet lauzta kāja gaidīt nevar, par rentgena diagnostiku jāmaksā, arī longeti par velti dabūt nevar.

"Šādās reizēs jāraksta iesniegums sociālajam dienestam, un mēs vienojamies ar mediķiem par ārstēšanu. Slimniekam jāatnes visi ārstēšanās izdevumu čeki, un mēs tos apmaksājam," informē Carnikavas novada sociālā dienesta vadītāja Daiga Landsmane.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu ir iespējams izsaukt uz mājām vai uz ielas, kur nelaime notikusi. Sastrutojis zobs arī var draudēt ar letālām sekām, taču šobrīd nav vairs nevienas zobārstniecības klīnikas, kur to oficiāli varētu izraut bez maksas. "Eksistē taču ārsta ētika, viņiem nav morālu tiesību atteikties sniegt palīdzību cilvēkam, kura dzīvībai draud briesmas," uzskata D. Landsmane.

Ārsta ētika

RAA piezvanīja uz vairākām Rīgas apkārtnes zobārstniecības klīnikām, sūdzoties par spēcīgām zobu sāpēm, bet piebilstot, ka būs grūtības ar samaksu. Ādažu klīnikā "D&S" laipna medmāsa paskaidroja, ka sarežģītus pacientus sūtot uz Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtu. "Tur ir ļoti augsti kvalificēti ārsti, kas izvērtēs, vai nav nepieciešama nopietna ķirurģiska iejaukšanās. Noteikti paņemiet pasīti līdzi un nekādā gadījumā neatlieciet uz vēlāku laiku, šodien pat brauciet," laipni paskaidro medmāsa.

Salaspils klīnikā "Stomatologs" darbiniece laipni aicināja nākt uz klīniku, bet naudu par pakalpojumu varēšot atnest vēlāk, vien piebilstot, ka šobrīd gan esot gara rinda. Mārupes klīnika "I. M." izturējās ļoti līdzjūtīgi un pat nejautāja, kad tiks atdota nauda par pakalpojumu. RAA sazvanīja vēl vairākas stomatoloģijas klīnikas un ne reizi nesaņēma noraidījumu.

Taču ir cilvēki, kas pie ārsta iet ļoti nelabprāt. Stopiņu novada iedzīvotāja Astrīda negāja pie ārsta, kaut gan kājā bija iemetusies roze. Šādās reizēs nereti tiek meklēta dziednieka palīdzība, bet viņa nemeklēja pat to. Iznākums bija letāls.

Arī Jeļena (23 gadi) no Baldones pie ārsta nebija gājusi gandrīz gadu. Tas notika 90. gados. Kādu vakaru jaunā sieviete sabruka uz grīdas, kliegdama no sāpēm vēderā. Satriektie vecāki ar automašīnu nogādāja meitu slimnīcā. Tiesa, šis stāsts beidzās ar prieka asarām, jo ārsts Jeļenas vecākiem paziņoja par veselīga mazdēliņa piedzimšanu. Ne Jeļena, ne viņas jaunais vīrs nenojauta, ka ģimenē gaidāms pieaugums, sieviete jutās lieliski, viņai nebija pat cikla traucējumu.

Siguldiete Irēna ilgstoši pacieta asas sāpes vēdera lejasdaļā. "Ak, tā jau vecā bruka, pasāpēs un pāries," uzskatījusi 67 gadus vecā dāma. Kad bērni teju ar varu sievieti pie ārsta aizveduši, bijis jau par vēlu – ļaundabīgs dzemdes audzējs bija izplatījies pa visu vēdera dobumu, operēt vairs nevarēja.

Palīdz valsts un pašvaldība

Ja mājās nomirst cilvēks, tuvinieki ir apjukuši, taču nepieciešams nokārtot daudz formalitāšu, nedrīkst aizmirst arī mirušā vēlmes. "Vispirms ir jāizsauc ģimenes ārsts, kas konstatēs nāves iestāšanos un izrakstīs miršanas izziņu. Ja nāve iestājusies naktī, ģimenes ārstam nav pienākums ierasties, lai konstatētu miršanas gadījumu. Tuviniekiem ir grūti noteikt nāves iestāšanos, tāpēc var izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet pēc tam – apbedīšanas uzņēmuma transportu, kas mirušo nogādās morgā," skaidro Garkalnes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Elga Liepiņa.

Šeit der salīdzināt vairāku apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju cenrāžus un izvēlēties vispiemērotāko. Ar izziņu jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu, kas reģistrēs miršanu un izsniegs miršanas apliecību, kuru uzrāda kapsētā, lai vienotos par apbedīšanas vietu un laiku.

Ar miršanas apliecību apbedītājam ir jādodas saņemt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras apbedīšanas pabalstu. Apbedīšanas pabalstu apdrošinātās personas nāves gadījumā izmaksā mirušā divkāršas mēneša vidējās algas vai pensijas apmērā. Apgādībā bijušā ģimenes locekļa vai bezdarbnieka nāves gadījumā apbedīšanas pabalstu piešķir trīskāršā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā. Vairākas Pierīgas pašvaldības piešķir papildu apbedīšanas pabalstus, ja vien mirušais konkrētajā novadā deklarējis dzīvesvietu.


UZZIŅAI

"Zārka naudas" apmēri Pierīgas novados*:

Ādažu novadā līdz Ls 200

Babītes novadā Ls 50

Baldones novadā Ls 80

Carnikavas novadā Ls 0

Garkalnes novadā Ls 50

Inčukalna novadā Ls 70

Krimuldas novadā Ls 50

Ķekavas novadā Ls 100

Mālpils novadā Ls 0

Mārupes novadā Ls 70

Olaines novadā Ls 100–300

Ropažu novadā Ls 90

Salaspils novadā Ls 60

Saulkrastu novadā Ls 0

Siguldas novadā līdz Ls 240

Sējas novadā Ls 80

Stopiņu novadā Ls 80

*Apbedīšanas pabalstu izmaksai pašvaldības noteikušas dažādus ierobežojumus – dažviet tos izmaksā tikai maznodrošinātajiem vai personām bez ienākumiem, citviet pabalsta lielums atkarīgs no mirušā pensijas apmēra, dažviet pašvaldības pabalstu saņem tajos gadījumos, ja VSAA pabalstu neizmaksā, ir novadi, kuros pabalstu uz rokas neizmaksā, bet norēķinās ar apbedīšanas pakalpojuma sniedzējiem utt.