22.12.2013 10:15

Arhibīskaps Vanags aicina vairāk uzmanības pievērst sociālajai atstumtībai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Arhibīskaps Vanags aicina vairāk uzmanības pievērst sociālajai atstumtībai www.foto.delfi.lv

Latvijā pārmēru liela uzmanība tiek pievērsta ekonomiskajiem jautājumiem, taču tiek ignorēta sociālā atstumtība un citas būtiskas problēmas, uzskata Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Viņš norāda, ka, piemēram, daudz tiek runāts par cilvēkiem, kas labāk atalgota darba meklējumos dodas uz ārzemēm, bet gandrīz nemaz – par straujo HIV un AIDS izplatību, kuras dēļ Latvija tāpat zaudē cilvēkus, raksta "Delfi.lv". Turklāt, ņemot vērā, ka šī problēma sabiedrībā nav pamanīta, arī likumdevēji nedomā, kā mazināt HIV un AIDS izplatību. Tāpat, pēc J. Vanaga domām, sabiedrības acīm nepamanīts palicis fakts par to, ka Latvijā ir daudz cilvēku, kas ir "izkrituši ārā no sociālās aprites". Raksturojot šos cilvēkus, arhibīskaps skaidro, ka Latvijā mīt ļaudis, kuriem viņu vecāki nav iemācījuši pat rokas nomazgāt, tādēļ šie cilvēki nespēj to mācīt saviem bērniem.

Savukārt, runājot par 21. novembra Zolitūdes traģēdijas ietekmi uz sabiedrību, J. Vanags izteic cerību, ka šī nelaime mudinās cilvēkus biežāk aizdomāties par savas it kā maznozīmīgās nevērības sekām. "Katram dzīvē ir tādi momenti, kur mēs rīkojamies nevērīgi vai pārgalvīgi, tā, ka var notikt nelaime," sacīja arhibīskaps, norādot, ka par šādu rīcību, viņaprāt, uzskatāma, piemēram, runāšana pa mobilo telefonu, vienlaikus vadot automašīnu.

Vēl arhibīskaps J. Vanags personīgi atbalstītu ierosinājumu pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu: "Ļoti daudz saskaroties ar pareizticīgajiem, zinu, ko tas viņiem nozīmē, ka šie svētki tiktu noteikti par brīvdienu." Pēc viņa domām, tas būtu būtisks ieguldījums sabiedrības integrācijā.