20.12.2013 12:08

Eiropas Parlaments ar niecīgu balsu pārsvaru noraida aicinājumu abortu atzīt par cilvēka tiesībām

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eiropas Parlaments ar niecīgu balsu pārsvaru (334 pret 327) noraidījis rezolūciju, kas paredzēja visās dalībvalstīs noteikt, ka valstiski tiek atļauts aborts pat dienu pirms dzemdībām.

Tas nozīmē, ka ikviena dalībvalsts joprojām varēs savā likumdošanā saglabāt aborta aizliegumu un brīvi izvēlēties individuālo likumdošanu attiecībā par aborta legalizāciju un akceptēšanu. Latvijā aborts ir atļauts līdz grūtniecības 12. nedēļai, un ir sabiedrības daļa, kas uzskata, ka Latvijā aborts un nedzimuša bērna nogalināšana būtu jāaizliedz.

Latvijas Eiropas Parlamenta deputātu balsojums šajā jautājumā bijis atšķirīgs, bet vairums izvēlējies tiesības sievietei pašai izvēlēties veikt abortu.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete skaidro, ka šis ir bijis viens no kutelīgākajiem jautājumiem, kurā viedokļi bijuši diametrāli pretēji. Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komiteja piedāvāja noteikt, ka individuālās, sociālās un ekonomiskās attīstības labad ir būtiski, lai sievietēm būtu tiesības brīvi un atbildīgi izvēlēties bērnu skaitu, radīšanas laiku un laikposmu līdz nākamā bērna radīšanai, kā arī liegt sodīt par nelegāla aborta veikšanu.

Savukārt abortu analītiķe Nora Salivana kā īpaši satraucošu šīs rezolūcijas priekšlikumu norāda prasību atļaut veikt abortu arī dienu pirms dzemdībām: "Šis priekšlikums apgalvo, ka cilvēktiesību jautājums pilnībā ignorē to trīs cilvēku tiesības, kas ir iesaistīti šajā traģiskajā aktā. Tas ignorē bērna tiesības uz dzīvību. Tas ignorē reālu sieviešu nepieciešamību, aizsedzoties aiz aborta retorikas dzelzs priekškara. Tas arī ignorē ārsta sirdsapziņu, piespiežot pārtraukt cilvēka dzīvību."

Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš skaidro, ka Eiropas Tautas partijas deputātiem šajā jautājumā bijis brīvais balsojums un viņš pievienojies Eiropas ziemeļu valstu viedoklim, ka sievietei ir tiesības brīvi izvēlēties, kamēr dienvidu zemes un valstis ar spēcīgām katoļu tradīcijām bija pret aborta uzspiešanu visām dalībvalstīm. "Sievietei ir jābūt tiesībām izvēlēties, nav pieļaujama valsts iejaukšanās," uzskata politiķis.

Eiropas Parlamentā bija plašas diskusijas par šo jautājumu, un deputāti nespēja vienoties par kompromisa variantu, tādēļ sieviešu tiesību komitejas piedāvātais rezolūcijas variants tika noraidīts, bet tā vietā pieņemta rezolūcija, kas paredz, ka politikas izstrāde un īstenošana attiecībā uz seksuālo un reproduktīvo veselību un ar to saistītajām tiesībām un dzimumizglītību skolās ir dalībvalstu kompetencē.

Latvijas grūtniecības krīzes centra vadītāja Judīta Briede-Jurevica uzskata, ka ir satraucoši, ka tikai ar septiņu balsu starpību šis priekšlikums tika noradīts. "Pēdējo mēnešu laikā šo jautājumu izskatīšanai piedāvāja jau otro reizi, kas nozīmē, ka ir liela daļa, kas aizstāv abortus, un tas ir satraucoši. Nav izslēgts, ka jau drīzākajā laikā šo jautājumu mēģinās atkārtoti virzīt izskatīšanai Eiropas Parlementā, ir satraukta speciāliste, kura palīdz sievietēm izvēlēties bērna dzīvības saglabāšanu, kad dažādu sarežģījumu dēļ viņa domā par abortu.

"Organizācijas, kas iestājas par abortu legalizāciju, darbojas tendenciozi. Viņi runā par sievietes tiesībām, bet tā ir abortu legalizācija," uzsver J. Briede-Jurevica.

Pēc Grūtniecības krīzes centra vadītājas teiktā, arī Latvijā ir mediķi, kas veic nelegālus abortus pēc 12. grūtniecības nedēļas. Turklāt ir mediķi, kuri neievēro normu, ka pēc norīkojuma līdz abortam ir jābūt vismaz 72 stundām, kad šī manipulācija tiek veikta. "Mums ir stingrāk jākontrolē, lai šī norma tiktu ievērota," viņa uzskata.

Iepriekš:
Ar mūsu deputātu atbalstu Eiropas Parlaments nosūta atpakaļ izskatīšanai pretrunīgo Reproduktīvās veselības un tiesību rezolūciju

"Par dzīvību": Dzīvība sākas no ieņemšanas brīža