01.12.2013 22:59

Sākas jaunais Baznīcas gads

Autors  Voldemārs Lauciņš; www.gudribassakums.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sākas jaunais Baznīcas gads www.foto.delfi.lv

Ar šodienu, Pirmo Adventa svētdienu, sākas jauns Baznīcas gads.

Lai arī šajā gadā mūs katru pavada vārdi, kurus tautas svētīšanai Āronam lika sacīt Tas Kungs: "Lai Kungs tevi svētī, lai tevi sargā, Lai Kunga vaigs apgaismo tevi, lai žēlo tevi, Lai Kungs tev pievēršas, lai dod tev mieru!" (4 Moz 6:24-26)

"The Lutheran Study Bible" (Saint Louis: CPH, 2009) 225. lpp. vērš savu lasītāju vērību uz vairākām lietām, kuras nevajadzētu nepamanīt, saņemot šo svētību:

Pirmkārt, Dieva Kunga vārds te atkārtots trīs reizes. Tā nav sagadīšanās, bet jau Vecajā Derībā (VD) sastopamais Dieva Trīsvienības noslēpums (citiviet VD atrodams arī Jes 6:3 u. c.), kas skaidri pasacīts Jaunajā Derībā (Mt 28:19 u. c.).

Otrkārt, katrā no trīs Dieva piesaukšanas reizēm pirmā daļa norāda Dieva pievēršanos cilvēkam, kamēr otrā daļa – min Viņa darbu cilvēka labā:

1. Dieva sargāšana pirmajā no trim Dieva piesaukšanas reizēm nav novērtējama par zemu. Šo vārdu nozīme kļūst īpaši nozīmīga, ja godprātīgi novērtējam, cik daudz Dievs dod mums ikdienā (ik mirkli!) mūsu eksistencei pašu nepieciešamāko. Lai tikai mūsu sirdspuksti, kas darbojās neatkarīgi no mums pašiem, dod liecību par katra brīža piedzīvoto brīnumu.

2. Dieva vaiga apgaismojums otrajā no trim Dieva piesaukšanas reizēm ir jāskata kontekstā ar Dieva vaiga uzlūkošanas bīstamību. Proti, VD norāda, ka grēcīgais cilvēks nevar redzēt svēto Dievu un palikt dzīvs (2 Moz 33:20). Tomēr Dieva paša žēlastības dēļ, toreiz viņa tautai un arī kristiešiem šodien, Dieva vaigs nes žēlastību.

3. Trešajā piesaukšanas reizē Dievs piedāvā vislabāko no pieejamām dāvanām – mieru. Tas nav laicīgs miers, bet gan miers ar Dievu, kas nes vislielākos labumus jau šeit ticībā, bet savā pilnībā – mūžīgajā dzīvībā.

Lai Dievs mūs uz to visus svētī šajā jaunajā Baznīcas gadā un vienmēr!

Gudribassakums.lv sirsnīgi pateicas katram, kurš līdzdarbojies, dalījies ar labu vārdu, padomu vai ar lūgšanu. Tas darījis iespējamu mūsu pastāvēšanu pagājušajā gadā. Ar šādu Dieva un jūsu palīgu varam droši raudzīties nākamajā gadā. Paldies Dievam, paldies jums!

Iepriekš:
Mums priekšā 24 saldas dienas – sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks