16.03.2012 13:06

Aicina stiprināt ģimenes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Konferenci Kara muzejā apmeklēja apmēram 200 cilvēku. Konferenci Kara muzejā apmeklēja apmēram 200 cilvēku. «Apvienība «Ungārijas atbalstam»»

Starptautiskās konferences «Vai Ungārijas jaunā konstitūcija izmainīs Eiropu?» dalībnieki mudina valdību lielāku uzmanību pievērst demogrāfijas problēmu risināšanai.

Konference, kas izteica atbalstu Ungārijas jaunajā konstitūcijā paustajām vērtībām, 14. martā notika Latvijas Kara vēstures muzejā.

Norises dalībnieki gandrīz vienbalsīgi nolēma nosūtīt valsts augstākajām amatpersonām konferences rezolūciju, kurā aicina Latvijas valdību 2014. – 2020. gadam paredzētajā Nacionālās attīstības plānā ģimenes stiprināšanu un dzimstības veicināšanu noteikt par vissvarīgāko attīstības virzienu. «Latvijai jāseko Ungārijas piemēram. Ģimenes atbalsta politikai jākļūst par prioritāti ar atbilstošu finansējumu,» teikts rezolūcijā. Tās autori atgādina: Ungārija dzimstības veicināšanai tuvākajos gados plāno atvēlēt 2,3 procentus no iekšzemes kopprodukta, darbojas Demogrāfijas apaļais galds, kurā apvienojušies dažādu nozaru eksperti, zinātnieki, akadēmiķi, NVO, draudzes un uzņēmēji. Ungārijas mērķis ir panākt, lai līdz 2030. gadam būtu par vienu miljonu ungāru vairāk nekā pašlaik.

«Paužot atbalstu Ungārijas tautai un tās jaunās konstitūcijas vērtībām, mēs aicinām Latvijas sabiedrību apliecināt jebkuras Eiropas valsts tiesības patstāvīgi lemt savu likteni. Mēs aicinām atbalstīt nacionālas valsts pašnoteikšanos, izvērtējot katra lēmumu lietderību atbilstoši nacionālas valsts interesēm, nevis akli ļauties ārvalstu, naudas un varas diktātam,» teikts rezolūcijā.

Konference pulcēja aptuveni 200 cilvēku. Viņu skaitā bija Ungārijas vēstnieks Latvijā Gābors Dobokai, Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankēvičs, Saeimas deputāti, mācītāji, augstskolu mācībspēki un skolotāji, uzņēmēji, studenti, apmēram 10 plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Sociāli un fiskāli konservatīvais Ungārijas valsts pamatlikums, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī un nomainīja komunistu laikos pieņemto 1949. gada konstitūciju, Eiropas Komisijai licis paust bažas par Nacionālās bankas, tiesu varas un datu aizsardzības iestādes neatkarību. Savukārt pamatlikuma aizstāvji uzsver konstitūcijā iestrādāto nacionāli kristīgo pamatvērtību nozīmīgumu. Dievs Ungārijas konstitūcijā atzīts par nācijas vienotības uzturētāju, pamatlikums apliecina, ka dzīvība sākas no ieņemšanas brīža un laulība ir vīrieša un sievietes savienība.

Konferences «Vai Ungārijas jaunā konstitūcija izmainīs Eiropu?» rezolūcija

LR Valsts prezidentam,

LR Saeimas priekšsēdētājai un Saeimas deputātiem, EP deputātiem

LR Ministru prezidentam,

Latvijas medijiem

Izsakām atbalstu Ungārijas jaunajai Konstitūcijai un tajā nostiprinātajām kristīgajām vērtībām. Uzskatām, ka katrai tautai ir tiesības uz savu pašnoteikšanos, uz tādas ekonomiskās, sociālās un ģimenes atbalsta politikas izstrādi, kura nodrošina valsts ilgtspējīgu attīstību.

Paužot atbalstu Ungārijas tautai un tās jaunajā konstitūcijā paustajām vērtībām, mēs aicinām Latvijas sabiedrību apliecināt jebkuras Eiropas valsts tiesības patstāvīgi lemt savu likteni. Mēs aicinām atbalstīt nacionālas valsts pašnoteikšanos, izvērtējot katra lēmumu lietderību atbilstoši nacionālas valsts interesēm, nevis akli ļauties ārvalstu, naudas un varas diktātam. Tāpēc mēs vēršam Jūsu uzmanību uz Ungārijas jaunās konstitūcijas preambulu, kas nosaka Ungārijas pamatvērtības, par pirmajām izvirzot garīgās.

Bērni un stipras ģimenes ir katras nācijas lielākā bagātība, kas palīdz izdzīvot karos un smagos vēstures brīžos. Ungāri to ir sapratuši, tāpēc izvirzījuši par valsts pamatvērtību un svarīgāko ilgtermiņa prioritāti, atvēlot tam 2,3% no IKP.

Demogrāfijas problēmu risināšanā ir iesaistījusies plaša sabiedrība - jau vairākus gadus Ungārijā darbojas Demogrāfijas apaļais galds, kurā apvienojušies dažādi nozaru eksperti, zinātnieki, akadēmiķi, NVO, draudzes un uzņēmēji. Ungārija ir uzstādījusi konkrētu mērķi – panākt, lai līdz 2030.gadam būtu par vienu miljonu ungāru vairāk nekā šodien.

Ungārijas valsts vadītāju drosmīgā un patriotiskā rīcība apliecina, ka viņi mīl savu zemi, rūpējas vispirms par tās iedzīvotāju interesēm un labklājību, tā nereti pakļaujot sevi Briseles spiedienam un nepamatotiem apvainojumiem. Tomēr nav nekā cildenāka par Tēvzemes mīlestību, un tā sākas ar personīgo atbildību par savu ģimeni, bērniem, bet beidzas ar atbildību par savu nacionālo valsti.

Aicinām Nacionālās attīstības plānā (NAP) 2014. – 2020.gadam iekļaut ģimenes stiprināšanu un dzimstības veicināšanu kā svarīgāko attīstības virzienu! Latvijai jāseko Ungārijas piemēram. Ģimenes atbalsta politikai jākļūst par mūsu galveno prioritāti ar atbilstošu finansējumu.

Iestāsimies visi kopā par atbalstu Ungārijai! Pievienosimies solidaritātes kustībai, kas iesākusies Polijā, Lietuvā un aizsniedz citas Eiropas valstis!

 

Rīgā, Latvijas Kara vēstures muzejā, 2012. gada 14. martā, starptautiskajā konferencē «Vai Ungārijas jaunā konstitūcija izmainīs Eiropu?»

«Apvienība Ungārijas atbalstam»

Laikraksts «Rīgas Apriņķa Avīze»,

Jāņa Čakstes Demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrība, RLB Nacionālās identitātes komisija,

Latviešu juristu apvienība, Latvijas Ordeņu brālība,

biedrība «Asociācija Ģimene»,

fonds «Moral Revolution»,

Latvijas Poļu biedrība,

Latvijas Patērētāju tiesību aizgādniecības savienība,

portāls «Apriņķis.lv»,

portāls «Ogrenet»,

laikraksts «Ogres Vēstis Visiem»,

portāls «TautasForums.lv»,

laikraksts «Svētdienas Rīts»,

Neatkarīgā policistu arodbiedrība,

Informācijas tehnoloģiju speciālistu arodbiedrība,

Vides aizsardzības klubs,

Latvijas Kristīgais radio,

žurnāls «Latvijas Tirgotājs»,

Latvijas Tirgotāju kamera.

Kontaktpersonas:

Jānis Rožkalns, tel. +371 29232866, Latvijas Ordeņu brālība,

Ilona Bremze, tel. +371 26201505, «Asociācija «Ģimene»»