18.11.2013 20:18

Sportisti novēl izturību Latvijai

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Katrs sportists ar sirdi un dvēseli cīnās, lai redzētu mastā paceltu savu valsts karogu," atzīst Aigars Apinis. "Katrs sportists ar sirdi un dvēseli cīnās, lai redzētu mastā paceltu savu valsts karogu," atzīst Aigars Apinis. Terēzija Leimane

Tieši sportisti ir tie cilvēki, kuri ik gadu mazās Latvijas vārdu pasaulē nesuši visskaļāk, sasniedzot tādus panākumus, kādi nereti pa spēkam nav pat lielāko sporta lielvalstu censoņiem.

"Aizstāvēt Latvijas godu ir vispatīkamākais, ko var darīt sportists," Latvijas 95. jubilejā atzīst jaunā, talantīgā šķēpmetēja Līna Mūze. Ieskandinot valsts svētkus, Siguldā notikusi tikšanās "Sports un patriotisms", kurā viesojās šķēpmetēja Līna Mūze un vieglatlēts, paraolimpiskais čempions Aigars Apinis. Abi sportisti atzina, ka svētku nedēļu vada ar visnotaļ patīkamām sajūtām, tomēr Līna atklāj, ka arī 18. novembrī paredzēti treniņi.

Ar minimumu uz maksimumu

"Ir pat divi treniņi dienā. Mans patriotisms vairāk izpaužas, darot visu iespējamo un neiespējamo, lai varētu godam pārstāvēt Latvijas vārdu," smaida sportiste un stāsta, ka, sacensībās pārstāvot valsti, vienmēr pavada sajūta, ka neesi viens. "Ar tevi kopā ir gan ģimene, gan Latvijas iedzīvotāji, kuri ir gan sporta, gan valsts patrioti. Sajūtas čempionātos, dzirdot himnu un startējot ar Latvijas karoga krāsām, nevar nopirkt par naudu vai iemainīt pret ko citu. Šīs sajūtas ļoti virza sportistus," pieredzē, aizstāvot valsts godu, dalās Līna un atklāj, ka vieni no karstākajiem atbalstītājiem mītot tieši Siguldā.

"Tur dzīvo mani radinieki. Sigulda ir vieta, kur vienmēr varu atgriezties." Lai gan salīdzinājumā ar citām lielākajām Eiropas valstīm Latvijas sporta nozarē tiek ieguldīti krietni niecīgāki finanšu līdzekļi, pašmāju sportistiem tas neesot šķērslis sasniegt izcilus rezultātus. "Ar minimālu finansiālo ieguldījumu bieži sasniedzam maksimumu. Latvietis savu valsti grib aizstāvēt, lai arī kādi būtu apstākļi," optimistiski piebilst Līna un atzīst, ka latviešu šķēpmetējus pazīst visā pasaulē.

"Visi jau zina: ja no Latvijas, tad talantīgi šķēpmetēji. Šī atpazīstamība ir cilvēku nopelns, kas Latviju popularizējuši ar savu ieguldīto darbu, pūlēm un arī veiksmi." Savukārt vaicāta, ko Latvijai novēlētu dzimšanas dienā, Līna pārliecinoši atbild, ka pašu svarīgāko – veselību. "Gan cilvēkiem, gan valstij. Veselību un izturību!"

Sportiskā valsts reklāma
Savukārt A. Apinim nedēļa rit visai spraigi ar aktīvu piedalīšanos svētku pasākumos. Savu roku sportists pielicis arī akcijas "Staro Rīga" tapšanā un ir viens no 95 cilvēkiem, kurš ir skaidrojis, kas ir brīvība. "Redzu, ka cilvēki šogad īpaši ir piedomājuši pie Latvijas atribūtikas: karodziņiem, svecītēm. Daudzi ir lepni, ka dzīvo šajā valstī," novērojumos dalās A. Apinis un stāsta, ka valstij noteikti vajadzētu lepoties ar saviem sportistiem, kas, ieguldot darbu, Latvijas labo slavu stiprina tālu aiz robežām.

"Mēs, sportisti, esam kā reklāmas seja valstij," salīdzina A. Apinis un piebilst, ka sajūtas starptautiskajās sacensībās, redzot Latvijas karogu plīvojam mastā, esot neaprakstāmas. Vieglatlēts atceras, ka spilgtākais moments, kas saistās ar Latvijas vārda nešanu pasaulē, bijis, pirmo reizi piedaloties paraolimpiskajās spēlēs un iegūstot pirmo zelta medaļu. "Toreiz tribīnēs bija ļoti daudz cilvēku. Skanot himnai, bija liels gandarījums," atceras A. Apinis, taču atzīst, ka katrs augstais novērtējums uzliek papildu atbildību un dod vēl lielāku cīņas sparu pierādīt sevi un pārstāvēt valsti.

Vaicāts, ko gribētu Latvijai uzdāvināt simtgades priekšvakarā, vieglatlēts atzīst, ka mums gandrīz viss jau ir. "Vienīgi mums pašiem vajadzētu mainīties – vairāk smaidīt, būt labsirdīgākiem, teikt vairāk labus vārdus. Laipnības un smaidu nekad nebūs par daudz, taču galvenais, lai tas ir no sirds," aicina A. Apinis.

"Kad vēl dzīvoju kopā ar ģimeni, vienmēr iededzām svecītes, un šī bija svarīga diena ne vien valstij, bet arī mūsu ģimenei," stāsta Līna Mūze."Kad vēl dzīvoju kopā ar ģimeni, vienmēr iededzām svecītes, un šī bija svarīga diena ne vien valstij, bet arī mūsu ģimenei," stāsta Līna Mūze.