17.11.2013 15:29

FOTO: Mūsdienu siguldiešiem ir savi – ģimenes ģerboņi

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Mazie ar interesi pēta citu darbus un labprāt stāsta, kāpēc viņu ģimenes ģerbonī ir attēlots tieši tas," ar prieku atzīst bērnudārza "Saulīte" vadītāja Anda Timermane. "Mazie ar interesi pēta citu darbus un labprāt stāsta, kāpēc viņu ģimenes ģerbonī ir attēlots tieši tas," ar prieku atzīst bērnudārza "Saulīte" vadītāja Anda Timermane. Krišjānis Grantiņš

Siguldas bērnudārza "Saulīte" mazuļiem gatavošanās Latvijas 95. dzimšanas dienai bija vēsturisks notikums – kopā ar vecākiem viņi izveidojuši savus ģimenes ģerboņus. Un katram ģerbonim ir savs stāsts.

"Cilvēka mīlestība pret savu tautu, lepnums par savu valsti un piederības sajūta savai dzimtenei sākas ģimenē. Mūsu Latvijai un Siguldai ir savs ģerbonis. Agrāk ģerboņi bija arī slavenām dzimtām, tāpēc aicinājām bērnus kopā vecākiem izveidot savu ģimenes ģerboni," ieceri atklāj bērnudārza "Saulīte" metodiķe Sandra Vaicekauska.

Ierosinājumam atsaucās 107 ģimenes. No bērnu un vecāku kopīgi veidotajiem ģerboņiem ir izveidota izstāde, kas bērnudārza "Saulīte" foajē rada krāsainu un košu svētku noskaņu.

Katram ģerbonim ir savs stāsts, un tie ir ļoti dažādi. Vanagu ģimene sava ģerboņa centrā attēlojusi spēcīgo putnu – vanagu. Gulbīti ģerbonī uzzīmējusi Pujātu ģimene, kura Siguldā ir ieradusies no Gulbenes. Gailīšu ģimenē tētis ir latvietis, bet mamma – lietuviete, tāpēc viņu ģerboņa centrā ir gailīšu pāris – vienam knābītī Latvijas, bet otram – Lietuvas karogs. Savukārt Tenkaļuku ģimenes ģerbonis piesaista uzmanību ar spožiem, mirguļojošiem rotājumiem.

Megijas Vilenfeldes ģimene ģerboni veidojusi kā Latvijas karogu, kura centrā uz baltās joslas ir trīs sarkanas sirsniņas – apliecinājums tam, cik ļoti viņa ar tēti un mammu mīl mūsu zemi.

Klibasu ģimenes ģerbonī atainoti mājinieku hobiji: kaķim patīk staigāt pa jumta kori, tētim braukt ar mašīnu, mammai lasīt grāmatu, bet bērnam – sēdēt pie datora.
Lindes ģimeni tur kopā ticība Dievam, tāpēc ģerboņa centrā ir balts krusts un Siguldas simbols – trīs zaļas lapiņas.

Lūšu ģimene savā ģerbonī attēlojusi zemeslodi, tās centrā – Latvijas kontūru, ko tur trīs plaukstas – divas lielas un pa vidu maziņa. Niedingu ģimene ģerboņa ideju jau ir realizējusi pilnībā: viņu ģerbonis ar uzvārda pirmo burtu ir izgrebts kokā, un pēc izstādes nonāks savā īstajā vietā – tiks piestiprināts pie mājas durvīm.

Latvijai – 95