17.11.2013 08:24

Kā 18. novembra svētkus svin Pierīgas novadu vadītāji

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sagaidot Latvijas dzimšanas dienu, Latvijā un katrā novadā notiks svinīgi pasākumi, dienu pavadīsim svētku noskaņās un vakarā priecāsimies par krāšņo salūtu.

Pierīgas pašvaldību vadītājiem jautājām, kādas ir viņu ģimenes valsts dzimšanas dienas svinēšanas tradīcijas.

Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs ar tuvajiem svin ne tikai valsts dzimšanas dienu, bet arī Lāčplēša dienu: "Un, tā kā Lāčplēša diena ir tuvu Mārtiņdienai, tad šajā dienā gatavojam pelēkos zirņus. Valsts svētkos sanākam kopā visa ģimene un dodamies ekskursijā pa mūsu Latviju, kuras laik runājam par mūsu valsti, par sasniegumiem un problēmām, tāpat pārrunājam mūsu pašu ģimenēs piedzīvoto, redzēto un interesantāko šajā gadā."

Baldones novada domes priekšsēdētājas Karinas Putniņas ģimenē nav īpašu valsts dzimšanas dienas svinēšanas tradīciju – katru gadu svētki tiek svinēti citādāk: "Katru gadu dodos pie karoga Baldones centrā, lai uzrunātu sanākušos un noliktu svecītes. Ja visa ģimene ir mājās, tad klāju svētku galdu ar kādu īpašāku ēdienu, skatāmies TV svētku programmu. Ja ir labs laiks, reizēm dodamies uz Rīgu aplūkot starojošo galvaspilsētu, noklausīties Valsts prezidenta uzrunu un noskatīties salūtu. Tad izbaudām šo īpašo tautas kopību."

Mārupes novada domes priekšsēdētājam Mārtiņam Bojāram Latvijas dzimšanas dienā, 18. novembrī, kā tradīcija parasti ir brauciens ar ģimeni uz Rīgu: " Tur izstaigājam pilsētu un paēdam svētku pusdienas kādā no Rīgas kafejnīcām vai restorāniem. Vakarā ģimenes lokā ēdam vieglas svētku vakariņas. Tā kā neilgi pirms tam ir tikuši svinēti Mārtiņi ar Mārtiņdienas zosi un bagātīgi klātu galdu, tad Latvijas dzimšanas dienā mums ir tāds atslodzes laiks. Vakariņās pirmais tosts, kas parasti tiek uzsaukts, ir "Par brīvu Latviju!"."

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica: "Šogad 18. novembrī mūsu ģimenei būs jauna tradīcija, jo, tā kā mans dēls studē Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, viņš soļos svinīgajā parādē 11. novembra krastmalā, ko mēs brauksim skatīties. Mēs lepojamies ar mūsu karavīriem un virsniekiem, un domāju, ka tas būs aizkustinošs brīdis. Kad bērni bija mazi, stāstīju viņiem par dzīvi padomju laikā, jo par vēsturi ir jārunā katrā ģimenē, to nedrīkst noniecināt un aizmirst, citādi jaunajai paaudzei var rasties maldīgs priekšstats par to, kā dzīvojam tagad.
18. novembra vakarā mums, protams, būs svētki Carnikavā – pulcēsimies pie nesen uzstādītā Viļņa Titāna pieminekļa un noliksim ziedus visiem tiem, kuri cīnījās par Latvijas neatkarību, godinot karavīru piemiņu. Vakarā būs koncerts Tautas namā "Ozolaine", un tajā sumināsim arī novada redzamākos iedzīvotājus, kuri ir pielikuši savu artavu un darījuši kaut ko novada un Latvijas labā. Tādu cilvēku arī šogad ir daudz, un mēs ar viņiem lepojamies un teiksim viņiem paldies."

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics: "Jau vairākus gadus valsts svētkus svinu kopā ar novada iedzīvotājiem. Tā ir Siguldas novada tradīcija – valsts svētkos pateikties tiem, kas ar savu darbu un atbalstu palīdz augt mūsu cilvēkiem un novadam attīstīties. Arī šogad 18. novembra vakarā būšu kopā ar Siguldas novada cilvēkiem, sveicot nomināciju "Goda novadnieks", "Gada cilvēks" un "Gada uzņēmējs" ieguvējus, kā arī pateicoties novada pedagogiem, skolēniem, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kultūras un veselības aprūpes darbiniekiem par nesavtīgu darbu."

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko: "Kad dēls bija mazāks, tad svētku vakarā mēdzām aizbraukt uz galvaspilsētu, uz svētku salūtu, bet tagad šo vakaru pavadu nelielā draugu lokā. Parasti kopā mēdzam aizbraukt paēst svētku vakariņas un tad mierīgā atmosfērā atpūšamies un runājam par pēdējā laikā notikušo, par kopīgajiem nākotnes plāniem. Šajā vakarā cenšos nedomāt par darbu un darba nedēļas ikdienu, tikai baudīt vakaru un atpūsties."

Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš: "Mūsu valsts nozīmīgākie atceres un svētku datumi ir iezīmējušies novembrī – gada vistumšākajā laikā. Jau 17. gadu Latvijas valsts dzimšanas dienu atzīmēju kopā ar saviem novada ļaudīm svinīgā pasākumā kultūras namā. Tā ir tradīcija – svētkos būt ar savējiem, būt vienotiem, dalīties priekā un saņemt to no citiem.
Brīvība un neatkarība, labklājība un godīgums – ikvienam tik nozīmīgie vārdi, kas nav tikai skaņu virknējums vien. To saturs ir daudz dziļāks, un katram ceļš uz to bijis citādāks ejams, kaut mērķis viens – brīva Latvija. Un tomēr galvenā tēma bija un būs – nākotne, mūsu kopējā, ikvienam savējā. Sagaidot svētkus, lai iededzam sveces. Lai gaisma no tām dod mums spēku, vairo mūsu prieku un lepnumu par mūsu valsti!"

Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs: "Man ir svarīgi, lai mani trīs bērni augtu ar mīlestību pret mūsu Latviju ne tikai vārdos svētku reizēs, bet saprastu, ko nozīmē būt patriotam ikdienā.
18. novembris manai ģimenei ir īpaša diena, kad svētku rīts mums iesākas ar svinīgām brokastīm, kuru laikā bērniem tiek akcentēts šīs dienas nozīmīgums. Dienas garumā vienmēr esam svētku pasākumos Rīgā, krastmalā, un svētku vakarā vērojam salūtu. Kopā ar ģimeni piedalāmies arī Olaines novada pašvaldības rīkotajos pasākumos."

Latvijai – 95