15.11.2013 17:01

FOTO: Dzejot kā elpot un dzīvot jeb sveikti Ojāra Vācieša daiļrades turpinātāji

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Dzejot kā elpot un dzīvot jeb sveikti Ojāra Vācieša daiļrades turpinātāji Krišjānis Grantiņš

Atzīmējot pazīstamā latviešu dzejnieka Ojāra Vācieša 80. gadadienu, Carnikavas novada dome jau vienpadsmito reizi pasniedza Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā.

Šogad par prēmijas laureāti kļuva dzejniece Amanda Aizpuriete.

"Man nebija ne mazāko aizdomu, ka saņemšu prēmiju. Ir pārsteigums un pagodinājums," pāris minūšu pēc prēmijas saņemšanas neslēpa dzejniece, kura žūrijas atzinību un 750 latu naudas balvu ieguva par dzejas krājumu "Turp", ko izdevusi izdevniecība "Pētergailis".

O. Vācieša literāro prēmiju dzejā pasniedz vienu reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. Šogad uz literāro prēmiju pretendēja 16 autori ar 17 dzejas krājumiem, tostarp četri bilingvālie krājumi. Jaunākajam autoram Mārtiņam Dubovskim, kurš šogad debitēja ar dzejoļu krājumu "Švīka uz spoguļa virsmas" un saņēma žūrijas atzinību, ir vien piecpadsmit gadu.

Divas burtnīcas dienā

A. Aizpuriete atzīst, ka O. Vācietis ir dzejnieka etalons. "Viņš katru dienu ar dzejoļiem pierakstīja vismaz vienu vai divas skolēnu burtnīcas. Rakstīja bez pārtraukuma. Tas ir ideāls, pēc kā tiekties." Pirmo reizi ar dzejnieka daiļradi A. Aizpuriete sastapusies 70. gados, kad vēl mācījusies vidusskolā un piedalījusies daiļlasīšanas konkursos.


"Tajos vienmēr kāds lasīja O. Vācieša balādi par violeto akmeni. Bija vēl vairāki gabali, kas tika nemitīgi atkārtoti, un, protams, visiem jau apnikuši. Taču reiz kāds nolasīja arī it kā visiem zināmo "Ar sarkano un svēto krāsu lāpā"." Dzejniece atzīst, ka tieši šis dzejolis licis aizdomāties par to, cik teksts var būt daudzslāņains. "Man šis dzejolis parādījās vizuāli. Ne tā, ka plivinātos padomju karogs, bet šī svētā krāsa jeb asins krāsa, asinis, kas izlietas. Pēkšņi sadzirdēju, ka ierastā dzejolī patiesībā ir tādi dziļumi, ko parasti neuztveram."

Piemineklis tomēr būs

O. Vācieša prēmija Carnikavā pasniedz kopš 2003. gada. Laureātu vidū ir Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Leons Briedis, Anna Auziņa un citi. Līdz ar šī gada prēmijas pasniegšanu Carnikavas pašvaldības priekšsēdētāja Daiga Jurēvica un bijusī kultūras ministre, arhitekte Ingūna Rībena pavēstīja, ka uz O. Vācieša 81. dzimšanas dienu viņa atdusas vietā Carnikavas kapsētā Siguļos plānots beidzot uzstādīt dzejnieka pieminekli.

Projekta idejas autore I. Rībena atgādināja, ka konkurss par O. Vācieša kapavietas sakārtošanu tika rīkots jau 1984. gadā. "Pat iedomāties nevarēju, kādi būs likteņa līkloči," atskatoties pagātnē, uzsvēra I. Rībena un piebilda: "Beidzot šai iecerei ir lemts piepildīties."

Iepriekš:
Ojāra Vācieša memoriāla izveides projekta īstenošanai Carnikavā piešķirs 52 000 latu
Ojāra Vācieša prēmija šogad dzejniecei Ingai Gailei