10.11.2013 08:27

Ar karogu pie sirds

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas Kara muzejā sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas pasākums notiek gan šīs nedēļas brīvdienās, gan 11. novembrī. Lai lentītes pietiktu ikvienam, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki šogad sagādājuši 11 kilometrus un 130 metrus sarkanbaltsarkano lentīšu. Latvijas Kara muzejā sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas pasākums notiek gan šīs nedēļas brīvdienās, gan 11. novembrī. Lai lentītes pietiktu ikvienam, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki šogad sagādājuši 11 kilometrus un 130 metrus sarkanbaltsarkano lentīšu. Aizsardzības ministrijas arhīvs

Tuvojoties Lāčplēša dienai un mūsu valsts 95. gadadienai, Aizsardzības ministrija un Latvijas novadu pašvaldības aicina iedzīvotājus valsts svētku laikā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkano lentīti.

Lai radītu svētku sajūtu un stiprinātu latvisko identitāti, gatavojoties Lāč­plēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas 95. gadadienai dažās Pierīgas pašvaldībās šonedēļ un 11. novembrī tiek rīkoti kopīgi lentīšu locīšanas pasākumi. Piemēram, piektdien Carnikavas pamatskola aicināja visus novada iedzīvotājus un viesus piedalīties sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanā. Arī akcijas rosinātāji – Aizsardzības ministrija – no 9. līdz 11. novembrim organizē šādus pasākumus Rīgā un reģionos.

Savukārt Siguldas novada iedzīvotāji jau otro gadu pirmssvētku laikā pašvaldības pagastu pārvaldēs un kultūras namos bez maksas var saņemt Siguldas novada pašvaldības sarūpētas pie apģērba piespraužamas lentītes. Pērn šādā akcijā siguldieši lentītes bija saņēmuši vairāk nekā viena kilometra garumā.

Tradicionāli 11. novembrī novados notiek lāpu gājieni, dažviet par vairāki. Arī šogad informācija Pierīgas pašvaldību interneta vietnēs un afišās liecina, ka gandrīz katrā novadā notiks Lāčplēša dienai veltīti gājieni un varoņu piemiņas pasākumi. Tiks sāktas arī jaunas tradīcijas. Piemēram, Babītes pašvaldība 11. novembrī plkst. 18 aicina pie Latvijas atbrīvošanas cīņu Piņķu kaujai veltītā pieminekļa nolikt svecītes, lai pieminētu Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušos karavīrus.

Tāpat arī vairākas Pierīgas pašvaldības aicina iedzīvotājus 11. novembrī iedegt māju logos svecītes, šādi godinot kritušo brīvības cīnītāju piemiņu.

Aizsardzības ministrija apkopotā informācija liecina, ka aizsardzības nozares organizētajos sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas pasākumos 2010., 2011. un 2012. gadā salocītas 168 500 (16,85 kilometri) lentīšu.

Pie apģērba piespraužamās lentītes logotipa centrālais elements ir stilizēts skaitlis 11. Tas atgādina par 1919. gada 11. novembra uzvaru pār Bermonta karaspēku un līdzinās starptautiski atzītajam victory jeb uzvaras simbolam, tāpēc spraužams ar atvērto daļu uz augšu.

Latvijai – 95