04.11.2013 19:37

Vēl nedēļu vari izzināt pats un pastāstīt citiem par Latviju tās jubilejā!

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kāda "Delfi.lv aculiecinieka" iesūtītā Latvijas kartes kontūra mūsu zemītes skaistajās debesīs. Kāda "Delfi.lv aculiecinieka" iesūtītā Latvijas kartes kontūra mūsu zemītes skaistajās debesīs. www.foto.delfi.lv

Vēl līdz 11. novembrim portāls "Apriņķis.lv" un laikraksts "Rīgas Apriņķa Avīze" aicina jauniešus kopā ar pedagogiem un citus Latvijas iedzīvotājus izzināt sava novada vai dzīvesvietas vēsturi, piedaloties pētniecisko darbu konkursā "Latvijai 95".

Mēs visi kaut daļēji zinām Latvijas vēsturi, par valsts tapšanu, brīvības cīņām, zinām datumus, kas nozīmīgi mūsu valstij, taču Latviju vispirms veido mazās pilsētiņas, mazie ciemati un novadi. Bez tiem nebūtu mūsu mīlās tēvzemes. Tieši no šīm vietām sākas Latvija un tās vēsture. Tāpēc aicinām ikvienu, kas vēlas ierakstīt sava novada notikumus valsts vēsturē, intervēt vecvecākus, kaimiņus, vēstures zinātājus, nofilmēt stāstījumu video sižetā, izveidot reportāžu, uzrakstīt eseju, stāstu – visu, kas vien var palīdzēt apzināt plašāku Latvijas vēsturi, iekļaujot mazos notikumus no vietējiem novadiem.

Konkursā aicināti piedalīties vispārējo un speciālo skolu pamatskolas un vidusskolas skolēni, kā arī Rīgas, Pierīgas un citu Latvijas novadu iedzīvotāji. Darbi tiks vērtēti trijās vecuma kategorijās (pamatskola, vidusskola un pieaugušie).

Darbus var iesniegt kā esejas, intervijas, aprakstus par vienu no piecām tēmām:

• Valsts tapšanas laiks manā novadā;
• Cīņa par neatkarību Latvijā;
• Pretošanās kustība manā novadā;
• Barikāžu laika (1991. gads) notikumi manā novadā vai dzimtā;
• Cīņa par latviski patriotiskām vērtībām mūsdienu Latvijā.

Konkursa mērķis ir veicināt jauniešu un novada iedzīvotāju interesi par sava novada vēsturi, kā arī stiprināt jauniešu un novada iedzīvotāju lokālpatriotismu, jo tieši sev tuvākajā apkārtnē sākas mūsu katra emocionālā saikne un atbildīgums par saviem līdzcilvēkiem, valsti un tautu.

Labāko darbu autoru apbalvošana notiks 18. novembrī Latvijas Kara muzejā plkst. 12. Konkursu atbalsta Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisija, Latvijas Kara muzejs, Oriģinālas latviešu rotas no "Cita Rota", portāls "Ogrenet.lv", laikraksts "Ogres Vēstis Visiem" un interneta bibliotēka "Atlants.lv".

Darbi jāiesūta līdz 2013. gada 11. novembrim uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai "Rīgas Apriņķa Avīzes" redakcijai Lāčplēša ielā 24, LV-1011, ar norādi "Konkursam".

Konkursa nolikums pieejams šeit. Informatīvais plakāts (PDF) lejupielādei, drukai, izsūtīšanai.