30.10.2013 19:14

VIDEO: "Padomju stāsta" režisora Šnores versija par uzturēšanās atļaujām – atpakaļ uz PSRS?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Padomju laiku stilā ieturētais video ir ironisks stāsts par to, ka uzturēšanās atļauju "tirgošana" ir atgriešanās PSRS. Padomju laiku stilā ieturētais video ir ironisks stāsts par to, ka uzturēšanās atļauju "tirgošana" ir atgriešanās PSRS. ekrānšāviņš no video

Dokumentālās filmas "Padomju stāsts" ("The Soviet Story") autors un režisors Edvīns Šnore izveidojis un apmaksājis reklāmu radio pret termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu, iegādājoties nekustamo īpašumu.

E. Šnore izveidojis reklāmu Latvijas Radio, kā arī apmaksājis to no "personīgās kabatas". Šāda ideja viņam radusies, klausoties reklāmu pašreizējās termiņuzturēšanās sistēmas atbalstam, kurā "demagoģiskā veidā" tiekot klāstīts par šīs programmas pienesumu Latvijas ekonomikai, kā arī izdarīts spiediens pirms lēmumu pieņemšanas par šīs sistēmas ierobežojumiem.

E. Šnore uzsver, ka pašreizējās sistēmas pienesums ekonomikai ir "iluzors", kā arī šādā veidā tiek "pūsts nekustamā īpašuma burbulis". Viņaprāt, no šīs programmas ir tikai īstermiņa ieguvums vienai nozarei. Savukārt vietējiem iedzīvotājiem no tās ieguvums ir neliels, turklāt palielinās nekustamā īpašuma cenas. Režisors arī piebilst, ka lielākā daļa no termiņuzturēšanās atļauju saņēmējiem ir no Krievijas un citām NVS valstīm, līdz ar to vide Latvijā kļūst arvien krieviskāka. Viņš neslēpj, ka iniciatīva ir reakcija uz reklāmas kampaņu, kurā tiek stāstīts par ieguvumiem no termiņuzturēšanās atļaujām. Šī reklāma skan tikai radio, tāpat E. Šnore ievietojis video vietnē "Youtube.com":



Masu medijos ir izvērsta aktīva uzturēšanās atļauju aizstāvēšanas kampaņa, ko veido nodibinājums "Latvijas Konkurētspējas attīstības fonds" un tā vadītājs Edgars Šīns. Šīs kampaņas izmaksas sniedzas simtos tūkstošos latu, taču precīzas izmaksas pateikt nav iespējams, jo nav zināms, cik ilgi kampaņa būs jāturpina, iepriekš sacīja E. Šīns. Saeima 31. oktobrī plāno galīgajā lasījumā pieņemt koalīcijas panākto kompromisu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, kas iestrādāts Imigrācijas likuma grozījumu projektā. Vienošanās, ko atbalsta koalīcijas partneri, paredz veikt Imigrācijas likuma grozījumus, nosakot, ka nākamgad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām var veikt ne vairāk kā 700 darījumus par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro un vēl 100 darījumus gadā virs 0,5 miljoniem eiro. Ja darījumu skaits virs 0,5 miljoniem eiro pārsniegs 100, tad to varēs papildināt uz tās kvotas rēķina, kas paredzēta darījumiem no 150 000 eiro.

Savukārt nākamajos gados darījumu skaits samazinātos, bet 2017. gadā šo programmu varētu atcelt vai arī noteikt kvotu, kas nepārsniedz 2016. gada līmeni. Ekonomikas attīstības fondā par katru darījumu tiks iemaksāti 25 000 eiro, un šie līdzekļi tiks izmantoti reemigrācijas plāna īstenošanai un pirmā mājokļa programmai.

Piebilstams, ka tiek vākti ziedojumi šīs reklāmas parādīšanai LTV:
konts: Swedbank, LV68HABA0551004532379;
saņēmējs: Edvīns Šnore.

Uzturēšanās atļaujas – Latvijas zemes izpārdošana vai ekonomikas izaugsme?