04.10.2013 10:34

Ikšķilē atklāta izstāde ar Afganistānas patiesajiem vaibstiem

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Klātesot vairākiem Ogres un Ikšķiles novadu domju deputātiem un pašvaldību darbiniekiem, uzņēmējiem, profesionāliem fotogrāfiem un citiem lūgtiem viesiem, oktobra pirmās dienas pievakarē Ikšķilē atklāta Egila Helmaņa foto izstāde "Atvadas no Afganistānas".

Kā atzina pats mākslas darbu autors, bildēs, kas tapušas vairāku braucienu laikā uz Afganistānu, līdzi dodoties gan vairāku dokumentālo sižetu autoram un žurnālistam Sandijam Semjonovam un viņa galvenajam operatoram Ģirtam Straustiņam, gan Ikšķiles kūltūrvēsturiskā mantojuma centra "Tīnūžu muiža" vadītājam Kasparam Špēlim, attainota patiesā Afganistāna: "Katrai bildei ir savs stāsts, kas bieži vien ir skarbs un nežēlīgs, taču zem bildēm parakstus nelikām."

Tam arī ir visai objektīvs iemesls, proti, bilžu tapšanas brīža situācijas izklāsts var būtiski iespaidot izstādes apmeklētājus ekspozīcijas apskatīšanas laikā, kā arī nomākt fotogrāfiju un tās vēstījumu.

E. Helmanis par izstādi un tās izveidošanu: "Gribētu vairākus palabot – es neesmu fotomākslinieks, neesmu profesionālis, gluži vienkārši – man ir profesionāla foto aparatūra. Pirms šīs izstādes tapšanas un bilžu uzņemšanas biju jau apskatījis citu fotogrāfu radīto, kuri vairāk iemūžināja karavīru dzīves vidi. Man bija tas gods kopā ar Sandiju dzīvot pie vietējiem iedzīvotājiem, dzīvot viņiem ierastā vidē, kur viņi jutās dabīgi. Un to visu var redzēt arī izstādes bildēs."

"Zinu, ka Egils nav profesionāls fotogrāfs, bet viņš vienmēr cenšas notvert tos mirkļus. Un vairākās situācijās Egils jau bija sen kā priekšā mūsu operatoram Ģirtam, kuri savā ziņā cīnījās par kadriem," par fotogrāfiju tapšanu stāsta Sandijs Semjonovs, kura filma par Afganistānu plašākai auditorijai tiks demonstrēta 11. novembrī – Lāčplēša dienā.

Izstādes autors pateicās arī Ikšķiles novada domes priekšsēdētājam Indulim Trapiņam, kurš atvēlēja vietu fotogrāfiju ekspozīcijas izvietošanai. Protams, šādos brīžos nedrīkst palikt bez dāvanas – nu Trapiņa kunga suvenīru krājumos atradīsies arī afgāņu cepure.

Klātesošajiem izstādes viesiem bija tā iespēja ne tikai pirmo reizi vienuviet skatīt Afganistānā tapušās fotogrāfijas, bet arī noklausīties E. Helmaņa, S. Semjonova, K. Špēļa un Ģ. Straustiņa spilgtākajos piedzīvojumos un atgadījumos.

Izstāde Ikšķiles novada domes ēkā būs skatāma līdz 15. oktobrim.

Fotogalerija apskatāma šeit.