22.07.2013 11:27

Siguldā beigušās pārtikas pakas, citos novados vēl pietiek

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Produktu daudzums vienā pārtijas pakā aprēķināts tā, lai viens cilvēks, taupīgi saimniekojot, ar to varētu iztikt vienu mēnesi. Produktu daudzums vienā pārtijas pakā aprēķināts tā, lai viens cilvēks, taupīgi saimniekojot, ar to varētu iztikt vienu mēnesi. www.delfi.lv

Šogad atkal tiek dota iespēja trūcīgajiem saņemt bezmaksas Eiropas pārtikas pakas.

Valsts izveidojusi dažādas sociālās palīdzības programmas, kas tiek īstenotas, un viena no tām – pārtikas paku izsniegšana, kas notiek visos Latvijas novados jau vairākus gadus. Viens no šādiem palīdzības centriem ir "Latvijas Sarkanais Krusts", kas regulāri īsteno Eiropas Komisijas izveidotās palīgprogrammas trūcīgajiem. Pārtikas pakās iekļauti nepieciešamie pamatprodukti, kas pieļauj ikdienas ēdienkartes dažādošanu.

Pavisam bijušā Rīgas rajona teritorijā pašlaik ir 29 pārtikas paku sadales punkti, uz kuriem plānotais paku izdalīšanas daudzums ir 40 635 pārtikas pakas uz septiņiem mēnešiem. Visvairāk pārtikas pakas tiek izdalītas Siguldā un Olainē. "Siguldā, cik zinu, jau pašlaik ir pārtikas paku trūkums. Sigulda saņēma apmēram 790 pakas uz vienu mēnesi un pašlaik pieprasa vēl 300," skaidro "Latvijas Sarkanā Krusta" Rīgas apriņķa komitejas priekšsēdētāja Irēna Ikstena.

Olainei piešķirtas apmēram 660 pārtikas pakas, Salaspilī – 650. Pārtikas paku skaits ir ierobežots, un to aprēķina, skatoties, cik konkrētajā novadā ir trūkumcietēju, tātad – cik trūcīgo, tik pakas. Šie aprēķini, protams, nav pilnīgi precīzi. Pārtikas paku trūkums ir arī citās pilsētās, piemēram, Carnikavā atlikušas vien 70 pakas, taču Sigulda pagaidām ir vienīgā, kas pieprasa papildu pakas.

Kaut arī pieprasījums ir liels un bijušas sūdzības par garajām rindām Liepājā un, protams, Rīgā, Irēna Ikstena apliecina: "Rīgas apriņķī šādu problēmu nav – visi tiek pie pakām un rindu nav. Neesam saņēmuši arī sūdzības par paku izdalīšanas norises vietām un laikiem, jo, ja pakas tiek dalītas vietā, kur cilvēku ir vairāk, – paku izdalīšana notiek ilgāk."

Lai viss būtu godīgi un pakas pietiktu visiem, vienai personai tiek izsniegta viena paka uz vienu mēnesi. Saņemt nākamā mēneša paku nevarēs, taču, ja vairākiem ģimenes locekļiem ir izsniegta izziņa, kurā apliecināts viņu trūcīgais stāvoklis, no vienas ģimenes paku var saņemt vairākas personas. Ja personai izziņas par konkrēto statusu nav – paka netiek izsniegta. Šim noteikumam izņēmumu nebūšot.

Turklāt pastāv arī noteikums, ka vienai personai netiek izsniegtas vairāk kā septiņas pārtikas pakas. Spriežot pēc iepriekšējo gadu pieredzes, cilvēki vēlas saņemt palīdzību, un visas pārtikas pakas, kas paredzētas izdalīšanai, gada laikā arī tiek pie saņēmējiem. Tā notiks arī šogad.

Kaut arī projekts ir veiksmīgs un pieprasījums pēc pārtikas pakām ir, I. Ikstena nenoliedz, ka šis varētu būt pēdējais gads, kad pakas tiek dalītas, taču to lemj Eiropas komitejas un "Latvijas Sarkanais Krusts" ir tikai starpnieks, kas šo palīgprogrammu īsteno.

Šogad pārtikas pakās ietilpst septiņi dažādi produkti – 0,4 kg pilnpiena pulvera, 1 kg makaronu, 0,4 kg tvaicētu rīsu, 0,4 kg griķu, 0,5 kg mannas, 0,5 kg kviešu miltu un 0,25 kg sautētas cūkgaļas. Veģetārieši cūkgaļas konservu vietā saņems papildus vēl 0,2 kg pilnpiena pulvera. Produktu daudzums aprēķināts tā, lai viens cilvēks, taupīgi saimniekojot, ar to varētu iztikt vienu mēnesi. Šogad pakas tiek izsniegtas septiņu mēnešu garumā, sākot no maija.

Lai uzzinātu, kuros novados un kur pārtikas pakas var saņemt, var apmeklēt "Latvijas Sarkanā Krusta" mājaslapu www.redcross.lv