27.02.2012 06:30

Mālpils baznīcā stiprinās sienas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mālpils evaņģēliski luteriskā baznīca celta 1766. gadā, remontēta 1850. un 1924. gadā. Mālpils evaņģēliski luteriskā baznīca celta 1766. gadā, remontēta 1850. un 1924. gadā. Krišjānis Grantiņš

Šā gada vasarā Mālpils evanģēliski luteriskajā baznīcā veiks sienu un pamatu «atveseļošanu», lai mazinātu sāļu migrāciju un iekštelpu mitrumu.

«Gada sākumā saņēmām priecīgu ziņu, ka projekts «Mālpils evanģēliski luteriskās baznīcas pamatu atveseļošana» guvis finansiālu atbalstu. Mums ir izstrādāta vispārēja baznīcas atjaunošanas programma, un šis projekts ir tikai viens no posmiem,» skaidro biedrības «Idoves mantojums» dibinātāja Ieva Pauloviča.

Projekta īstenošana kopumā izmaksās 17 tūkstošus latu, no kuriem 14 tūkstoši latu ir Eiropas Savienības finansējums. «Lai veiktu visus plānotos remontdarbus, mums vēl nepieciešami 3 000 lati,» saka I. Pauloviča.

Viņa arī informē, ka būvdarbu laikā plānots atbrīvot kriptas logus no aizmūrējumiem un apkopt tos atbilstoši vēsturiskajam izskatam, kā arī planēt zemi līdz vajadzīgajam līmenim, lai nodrošinātu sienu un pamatu žūšanu, un gar sakristejas perimetru izrakt tranšeju, ko pēc tam plānots aizpildīt ar smilts un grants pildījumu. Tāpat paredzēts atbrīvot fasādes aptuveni 1,5 metru augstumā no drūpošā apmetuma un uzklāt tam jaunu kaļķu kārtu, kā arī pagarināt lietusūdens teknes un noņemt virsējās dzegas līstes no sienām draudzes telpās, lai nodrošinātu pietiekamu gaisa cirkulāciju.

Remontdarbus veiks būvfirma «RERE04» uzrauga Jura Pavlova vadībā. Projekta ietvaros notiks arī arheoloģiskā uzraudzība.

Gan Mālpils luteriskā draudze, gan biedrības valde ļoti cer uz sabiedrības atbalstu, lai varētu kopīgiem spēkiem atjaunot baznīcu ne tikai šā projekta ietvaros, bet arī turpmākajos darbos. «Tāpēc ļoti lūdzam gan iedzīvotājus, gan uzņēmējus ziedot Mālpils baznīcas atjaunošanai,» teic biedrības «Idoves mantojums» pārstāve.

Mālpils evaņģēliski luteriskā baznīca celta baroka stilā 1766. gadā, un tā ir vienjoma garenbūve ar portālu un kvadrātveida torni. Kādreiz zvanu tornis bijusi atsevišķa celtne blakus baznīcai, bet teritorija ap dievnamu iežogota, un tajā atradās kapi. Baznīca remontēta 1850. un 1924. gadā.