07.06.2013 09:27

FOTO: Saulkrastos piemin somu lidotājus

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jau 70 gadus četri somu lidotāji atdusas karavīru kapsētās Somijā, bet tieši Saulkrastos, netālu no Pabažiem, 1943. gadā apstājās viņu sirdspuksti.

1943. gada 23. aprīlī ceļā no Vācijas uz Somiju Saulkrastu teritorijā notika bumbvedēja "Junkers" avārija, kuras rezultātā lidmašīna tika iznīcināta un bojā gāja četri somu karavīri, no kuriem vecākajam bija vien 30 gadu. Dzinēja bojājuma dēļ lidmašīna cieta avāriju Latvijā, 40 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Rīgas, netālu no Pabažiem.


Avārijas upuri vispirms tika apglabāti Rīgā, bet pēc radinieku uzstājīgas prasības un atbilstoši somu tradīcijām, ka kritušie jānogādā mājās, 1944. gada vasarā viņi tika pārvesti uz Somiju.

Tikai viena meita
Tikai viens no četriem jaunekļiem bija paguvis nodibināt ģimeni. 25 gadus vecais Aimo Vaelkeniemi bija salaulājies nedaudz ilgāk par gadu, kad sieva saņēma traģiskās ziņas par vīra nāvi. Tobrīd viņa zem sirds nēsāja abu kopīgu bērnu – meitiņu Sirku Līsu, kura piedzima 1943. gada rudenī. Viņa tā arī nekad netika redzējusi tēvu.

Bet 4. jūnijā Sirka Līsa ieradās Latvijā, lai noliktu ziedus un pieminētu pāragri no dzīves aizgājušo tēvu. Sirka Līsa atzina, ka vārdos nav izstāstāma sajūta, kāda pārņem, stāvot vietā, kur bojā gājis tēvs. Savu tēvu viņa iepazinusi tikai no tuvinieku stāstiem, fotogrāfijām un vēstulēm, kas saglabājušās.

"Man vienmēr ir bijušas ilgas pēc viņa. Jūs pat nespējat iedomāties, cik man un manai ģimenei daudz nozīmē redzēt šo vietu, kur beidzās tēva dzīve. Esmu pateicīga, ka man ir iespēja piedzīvot šo mirkli. Pateicoties šim piemineklim, bijušie notikumi kļūst par īstenību. Lai gan notikumi šeit risinājās pirms 70 gadiem, ir prieks, ka tie nav aizmirsti." Sirka Līsa savā sirdī tēvu glabā kā priecīgu, aktīvu un jauku cilvēku. "No viņa vēstulēm izveidojies ļoti darbīga cilvēka tēls."

Draudzības žests

Pieminot traģisko nelaimes gadījumu un zaudētās vīru dzīvības, veiksmīgas saulkrastiešu un somu sadarbības rezultātā 4. jūnijā Saulkrastos atklāta piemiņas vieta. Somu militārais vēsturnieks Vesa Rinkinens atklāšanas ceremonijā uzsvēra, ka lidmašīna neatradās kaujas lidojumā, līdz ar to jaunā piemiņas vieta nav uzskatāma par kara monumentu.

Kopā ar bojā gājušā vīrieša meitu piemiņas vietas atklāšanā pulcējās Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis, Somijas Republikas vēstniece Latvijā Pirko Hamalainena, Latvijas Republikas vēstnieks Somijā Juris Bone, Lapzemes lidotāju ģildes un Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, Saulkrastu novada domes vadība, kā arī citi lūgtie viesi no Somijas un Latvijas.

V. Spolītis uzrunu sacīja somu valodā, norādīdams, ka piemineklis pierāda Latvijas un Somijas labās attiecības un būs labs iemesls, lai somu tūristi, pa "Via Baltica" braucot, iegrieztos arī šajā vietā.