27.11.2012 11:37

I. Trapiņš: "Cicerona balva nav Trapiņam, tā ir Ikšķiles novadam"

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
I. Trapiņš: "Cicerona balva nav Trapiņam, tā ir Ikšķiles novadam" www.ogrenet.lv

Šodien Latvijas Zinātņu akadēmijā Ikšķiles novada domes priekšsēdētājam Indulim Trapiņam tiks pasniegta Cicerona balva pašvaldību kategorijā par novada attīstību sociālajā un izglītības jomā.

"Šī balva man bija pārsteigums," par izrādīto atzinību portālam "Ogrenet.lv" stāsta I. Trapiņš.

"Beidzamajos gados mēs esam ieguldījuši daudz pūliņu un enerģijas, lai uzlabotu novada pilsētvidi, kultūrvidi un pilsētas tēlu. Tā ir balva novada iedzīvotājiem un pašvaldības darbiniekiem. Ja no 110 novadiem esam ievēroti, tas ir fantastiski," turpina I. Trapiņš.

"Ikšķiles novads ir ievērots konkrēti saistībā ar izglītību un kultūru, to funkciju, procesu un kvalitātes paaugstināšanu. Jā, agrāk mums bija viena kultūras darbiniece, bet tagad ir vesela kultūras un sporta pārvalde," Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs attīstības realitāti atspoguļo arī ar nepieciešamo struktūrvienību izveidi.

Par demogrāfijas problēmām Ikšķiles novadā sūdzēties nevar

No pagājušā gadsimta 70. gadu sākuma pašreizējā Ikšķiles novada teritorijā iedzīvotāju skaits ir teju četrkāršojies, tagad to ir aptuveni deviņi tūkstoši. "Šo gadu laikā Ikšķili par dzīvesvietu izvēlējušies vairāki radoši un inteliģenti cilvēki, kuriem rūp arī pārējo ikšķiliešu vajadzības. Esam apzinājuši novada problēmas, kas jārisina. Ļoti daudz ir jāstrādā tieši pie izglītības, jo, piemēram, Ikšķilē piecu gadu laikā ir jāizveido 10 papildu klases jeb vieta 200 bērniem. Vienā gadā mācības uzsāka 80 bērni, nākamajā jau 100," par iedzīvotāju skaita palielinājumu un izglītības šķēršļiem stāsta I. Trapiņš.


Vietas trūkstot arī bērnudārzos

Ikšķiles mērs atzīst, ka nākamā gada budžetā tikšot paredzēti līdzekļi pirmsskolas izglītības iestādes izveidei 160 bērniem. "Ar to mēs pilnībā noņemtu šo problēmu Ikšķiles novadā," piebilst I. Trapiņš. Jāatzīmē, ka šajā problēmas risināšanā palīdz arīdzan divi privātie bērnudārzi – "Ķiparu nams" un "Mazulītis".

Kultūras un izglītības jomā sperts vēsturisks solis

Piešķirtās Cicerona balvas pareizo saimnieku pamato arī rudenī pieņemtais lēmums sākt Ikšķiles novada mūzikas un mākslas skolas izveidi. Šai iecerei jau "ielieti pamati", proti, ir izvēlēta arī topošās iestādes direktore. Bez ievērības nedrīkst atstāt arī Ogres Valsts tehnikuma pārņemšanu Ikšķiles novada pašvaldības paspārnē.

Ikšķiles novads pierāda, ka spēj organizēt lielus pasākumus

"Mūsu novada iedzīvotāji un ciemiņi jau ir redzējuši, ka gribam un vēlamies rīkot plaša mēroga notikumus. Mums ir māka un resursi organizēt dažādus kultūras pasākumus ar pievienoto vērtību. Jau iepriekš sadarbības partneri ar šaubām lūkojās, vai tāds mazs novads spēs uzņemties valsts mēroga pasākumu rīkošanu... To mēs arī pierādījām, uzņemot tautiešus Līgo svētkos, aicinot klasiskās mūzikas cienītājus uz Sv. Meinarda salu, kā arī Dzejas dienas. Pasākumi gan lieliem, gan maziem ir vitāli nepieciešami."

Tomēr arī kultūras jomā nākas saskarties ar zināmām problēmām, un viena no tām ir lielāku telpu nepieciešamība. Taču arī šis jautājums teju tikšot atrisināts, proti, Ikšķiles pašvaldība tuvākajā laikā pilnībā pārņems Lauku atbalsta dienesta ēku, kur ir visai plaša aktu zāle.

Līdztekus kultūrai un izglītībai tiek lolota arī novada vēsture

Ikšķiles novadam ir sena vēsture, kas aizsākās 12. gadu simtenī, kad dažādās hronikās parādījās Ikšķiles vārds. Tas lielākoties saistīts ar Sv. Meinardu un uzcelto baznīcu. "Sadarbībā ar divām nevalstiskajām organizācijām ir rīkotas divas vēsturiskās konferences, kuru laikā apzināta tieši Ikšķiles novada vēsture. Tiek gatavots arī ceturtais laidiens Ikšķiles almanaham Valda Villeruša uzraudzībā," portālam "Ogrenet.lv" atzīst I. Trapiņš.

Ikšķile ir zīmīga arī ar I pasaules kara notikumiem, un šī perioda liecības tiek glabātas un plašākai publikai izrādītas Ikšķiles novada kultūras mantojuma centrā "Tīnūžu muiža".

Cicerona balva – augsts novērtējums

Cicerona balva ir novērtējums par kādas personības veikumiem, kas varētu būt plašākas sabiedrības atzinības vērti, sabiedrību saliedējoši, Latviju uz priekšu virzoši. Cicerona balva ir sabiedriskās cieņas balva.

Uz Cicerona balvas pretendējošos pieteikumus vērtē Apbalvošanas žūrija, tās darbu vada Latvijas Zinātņu akadēmijas senāta priekšsēdētājs. Apbalvošanas žūrijā ir iekļauti politologi, reklāmas un sabiedrisko attiecību aģentūru pārstāvji, zinātnieki, neatkarīgi eksperti komunikācijas jomā.