23.06.2018 14:20

Līgai Gaigalai ļoti patīk klusums. Desmit ekspresjautājumi vārda dienā

Autors  "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Līgai Gaigalai ļoti patīk klusums. Desmit ekspresjautājumi vārda dienā Ints Ivans un publicitātes

Ja kādreiz vasaras saulgriežu laiks LTV Kultūras redakcijas žurnālistei Līgai Gaigalai nozīmēja daudz ciemiņu un kņadu mājās, tagad viņa izvēlas mierīgāku svinēšanu. "Jau vairākus gadus ar vīru Jāni atzīmējam tieši saulgriežus. Līgas un Jāņus izvēlamies pavadīt kā vārdadienas svinēšanu kopā ar draugiem.

Bet saulgriežu dienā man ir ļoti svarīgi ievērot rituālus, ko izpildu gadiem. Māja tiek pušķota, uguns tiek kurināta pēc saulrieta visu nakti, saulīte tiek sagaidīta ar peldi jūrā. Šajā dienā man ir svarīgi pabūt vienai kopā ar ziediem, mežu. Un tā īsā nakts un reibinošais gaiss! To nevar izjust kņadā. Tas ir intīms pasākums," saka Līga.

Savulaik šo svētku laikā viņai bijis jāstrādā, vadot tiešraides no Līgo vakara pasākumiem, un tad bijis jautri, kad kolēģi atcerējušies, ka viņai ir vārdadiena. Taču tagad, kā Līga saka, "vēlme pēc masu svinībām man pārgājusi uz neatgriešanos".

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Neesmu ekstrēmu piedzīvojumu cienītāja, bet ceļojums ar motociklu uz Nordkapu pirms trim gadiem ir gana piemērots šim apzīmējumam. Lai arī ceļojām jūlijā, bija iespēja izbaudīt braukšanas priekus gan pa sniegu, gan arī gaisa temperatūrā, kas bija tuva nullei grādu pēc Celsija.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Abu dēlu piedzimšana. Kāzas ar Jāni. Tie ir brīži, kurus atceroties, acis joprojām kļūst mitras.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Cilvēki, ar kuriem tiekos ikdienā. Tās ir daudzas personības, kuru sasniegumi visdažādākajās jomās iedvesmo. Man ir laimējies, ka, pateicoties darbam, varu smelties tik dažādu cilvēku enerģijas.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Auksta duša katru rītu. Ūdens ar citronu tukšā dūšā.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Slinkums.

Kultūras baudījums, kas pēdējā laikā atstājis spilgtāko iespaidu?
Brāļu Ābeļu filma "Baltu ciltis", Kristīnes Želves "Mērijas ceļojums". Filmas, kas raisīja emocijas un pārdomas par cilvēku profesionālajām spējām. Par lietu kārtību, kas stāv pāri ikdienai, bet nosaka jēgpilnu dzīves pamatuzdevumu.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Es nezinu, vai ieteikt grāmatas ir pareizi. Katram jāmeklē savas. Pēdējās, kas iespaidoja mani, ir Induļa Paiča "Deviņi dvēseles uzdevumi" un Mārjas Kangro "Stikla bērns".

Kādu mūziku klausāties?
Kad ir iespēja, neklausos. Ļoti patīk klusums, jo mūzikas ikdienā apkārt ir daudz. Labs blūzs un džezs pie vīna glāzes.

Iecienīta vieta, kur pusdienot?
Šobrīd visiecienītākā vieta pusdienām man ir mans dārzs. Un pašas gatavotas pusdienas! Tas notiek reti, tāpēc tik ļoti patīk!

Vieta, ko noteikti iesakāt apmeklēt?
Vasaras laikā tik ļoti vērts izbaudīt Latvijas skaistumu! Saulriets Baltijas jūras krastā nekādi nespēj aizstāt palmu birzis karstajās zemēs. Bet, kad rudenī sāk salt kājas, Sicīlija ir vieta, kur izbaudīt laisku atpūtu ar kultūrvēsturisku piešprici.