11.02.2017 19:23

Gada ārsts – Tuberkulozes un plaušu slimību centra ķirurgs Māris Apšvalks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gada ārsts – Tuberkulozes un plaušu slimību centra ķirurgs Māris Apšvalks publicitātes

10. februārī kultūras pilī "Ziemeļblāzma" Latvijas Ārstu biedrība svinīgā ceremonijā pasniedza "Gada balvu medicīnā 2016". Nominācijā "Gada ārsts" to saņēma Stopiņu novadā esošā Tuberkulozes un plaušu slimību centra torakālais ķirurgs Māris Apšvalks.

Lai godinātu medicīnas speciālistus un teiktu paldies par ieguldīto darbu Latvijas iedzīvotāju veselības veicināšanā, Latvijas Ārstu biedrība ik gadu februārī pasniedz "Gada balvu medicīnā". Šis pasākums ieguvis popularitāti kā mediķu, tā arī pacientu vidū un kļuvis par Latvijas medicīnas nozares lielāko tradicionālo notikumu. Šogad Latvijas Ārstu biedrības balsojumā kopā balsots vairāk nekā 6000 reižu. Nominācijā "Gada ārsts" balsots par 632 ārstiem, bet kopumā sabiedrības balsojumā paldies teikts gandrīz 1600 dažādiem medicīnas speciālistiem.


"Kaut arī savā nozarē Māris Apšvalks darbojas jau vairākus desmitus gadu, viņš joprojām katrai operācjai gatavojas atkal kā no jauna un nenogurstoši apgūst arvien jaunas zināšanas. Balsojumā saņemtajās vēstulēs daudzkārt teikts paldies Mārim Apšvalkam par dzīvības glābšanu un atgriešanu dzīvē," teikts pasākuma rīkotāju sniegtajā anotācijā.

Nominācijā "Gada zobārsts" balvu saņēma Svetlana Puka no Balviem, nominācijā "Gada farmaceits" – Lilija Cirse no Daugavpils "Mēness aptiekas", nominācijā "Gada funkcionālais speciālists" – Liene Cipule no klīnikas "DiaMed" Rīgā, nominācijā "Gada māsa" – Melita Strazdiņa no Aizkraukles slimnīcas poliklīnikas, nominācijā "Gada vecmāte" – Iveta Reķe no Cēsu klīnikas, nominācijā "Gada ārsta palīgs" – Ineta Skučenkova no Vitas Norenbergas ģimenes ārsta prakses Laidzē, bet nominācijā "Gada docētājs medicīnā", kurā uzvarētāju nosaka medicīnas studentu balsojums, visvairāk balsu ieguva Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Internās medicīnas katedras profesors kardiologs Gustavs Latkovskis.

Nominācijā "Gada cilvēks medicīnā" balva tika piešķirta Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētājai internistei Marutai Kauliņai, bet par "Gada slimnīcas" titula saņēmēju kļuva Liepājas reģionālā slimnīca. Tradicionāli Latvijas Ārstu biedrība pasniedz arī "Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā". Šajā gadā godpilnais paldies tika teikts patoloģei Maigai Skudrai un neirologam profesoram Jurim Bērziņam. Šajās nominācijās uzvarētājus nosaka Latvijas Ārstu biedrības ekspertu vērtējums.

Katras nominācijas uzvarētājs saņēma galveno balvu – mākslinieka Armanda Jēkabsona veidotu statueti Dzīvības asnu, kurš simbolizē visvērtīgāko un dārgāko, – dzīvību un veselību, kā arī dāvanas no SIA "Orkla Confectionery & Snacks Latvija", zīmola "Laima", AS "Latvijas balzams" un uzņēmuma "Food Union".

"Gada balvā medicīnā" šogad bija arī jaunums – veselības ministre Anda Čakša pasniedza trīs Ekselences balvas: Onkoloģisko pacientu biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētājai Gunitai Berķei par ieguldījumu veselības veicināšanā, Rīgas Stradiņa universitātes rektoram profesoram Jānim Gardovskim par ieguldījumu izglītībā un zinātnē un Veselības ministrijas galvenajai speciālistei ginekoloģijā un dzemdniecībā profesorei Dacei Rezebergai par ieguldījumu mātes un bērna veselības aprūpes jautājumu veicināšanā.