31.12.2016 18:32

2016. gads Pierīgā. Ir ar ko lepoties

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas pilsētas vidusskolas 10. klases skolnieks Andris Jenerts gada sākumā bija viens no stipendiju konkursa “Latvijas maksimālisti” finālistiem, bet pavasarī viņš kļuva par apbalvojuma “Laiks Ziedonim 2016” laureātu nominācijā “Rabarbers”. Siguldas pilsētas vidusskolas 10. klases skolnieks Andris Jenerts gada sākumā bija viens no stipendiju konkursa “Latvijas maksimālisti” finālistiem, bet pavasarī viņš kļuva par apbalvojuma “Laiks Ziedonim 2016” laureātu nominācijā “Rabarbers”. Einārs Binders, Ieva Karlsberga, Aivars Liepiņš ("Dienas mediji"), Siguldas un Mārupes novadu pašvaldības, publicitātes

Apkopojot spilgtākos notikumus, gada noslēgumā turpinām atskatīties uz 2016. gada norisēm Pierīgā. Šoreiz par cilvēkiem, uzņēmumiem un kolektīviem, ar kuriem bija iemesls lepoties.

Latvijas lepnums no Ādažiem

Ādažu vidusskolas 10. klases skolnieks Herberts Zeibots saņēma apbalvojumu "Latvijas lepnums" nominācijā "Drosmīgais bērns". Janvārī, vizinoties ar sniega motociklu pa Daugavas ledu Ikšķilē, viņš kopā ar pieaugušo ielūza ledainajā ūdenī, taču sarežģītajā situācijā neapjuka un palīdzēja vīrietim izglābties.

"Sējējs 2016" Stopiņos, Ādažos un Salaspilī

Zemkopības ministrijas konkursa "Sējējs 2016" balvu nominācijā "Gada lauku saimniecība" saņēma Stopiņu novada SIA "Getliņi Eko" siltumnīcu vadītājs Guntars Strauts, nominācijā "Gada uzņēmums pārtikas ražošanā" – Ādažu novada SIA "Lat Eko Food" vadītāja Egija Martinsone, bet nominācijā "Lauksaimniecības kooperatīvs" – Salaspils novada "Baltijas ogu kompānija", kuras vadītāja ir Māra Rudzāte.

Siguldā inovatīvākais skolotājs

Jau otro gadu Siguldas pilsētas vidusskolai ir "Microsoft" inovatīvās skolas statuss. Tas nozīmē, ka te tiek prasmīgi izmantotas jaunākās tehnoloģijas un veidota inovatīva mācību vide. Starp "Microsoft" inovatīvajiem pedagogiem ekspertiem ir arī Edgars Bajaruns, kurš ar izciliem panākumiem spējis integrēt tehnoloģijas mācību procesā. Piemēram, viņš ieviesis, ka skolēni stundas laikā skolotāja sacīto var pierakstīt nevis ar roku burtnīcā, bet planšetdatorā, veidot infografikas un videomateriālus, mājasdarbus sūtīt e-pastā, izmantot 3D printeri un daudzas citas lietas, un arī skolotāji, sekojot Edgaram, iet laikam līdzi.

Garkalnietei kristāla zizlis

Latvijas Televīzijas rīkotajā bērnu un jauniešu konkursā "Balss pavēlnieks" par šā gada galvenās balvas – kristāla zižļa – ieguvēju kļuva Dārta Stepanova no Garkalnes.

Piņķu iedzīvotājai – zelta godalga

Svinīgā pasākumā Austrijas pilsētas Lincas Dizaina centrā Piņķu iedzīvotāja Helēna Erte, piedaloties pasaulē lielākajā konkursā fotomāksliniekiem "Trierenberg Super Circuit", par savu darbu "Labo manieru skola" saņēma augstāko vērtējumu – zelta medaļu kategorijā "Cilvēki un mājdzīvnieki".

Garkalnes korim – sudraba krusts


Garkalnes novada jauktais koris "Pa Saulei" kopā ar diriģentu Jāni Ozolu izcīnīja otro vietu jaukto koru grupā 10. starptautiskajā koru konkursā Horvātijas pilsētā Zadarā un mājās pārveda Sudraba Čikas krustu. Trīs kori, kuri kopvērtējumā ieguva visaugstākos punktus, sacentās sava starpā par konkursa "Grand Prix" balvu. Arī "Pa Saulei" iekļuva šo trīs spēcīgāko koru vidū, tikai par diviem punktiem atpaliekot no balvas ieguvēja Stokholmas mūzikas ģimnāzijas jauktā kora.

"Krupis" – laureāts

Zivsaimniecības nozares konkursā "Lielais loms 2016" īpašajā nominācijā "Ieguldījums zivsaimniecības popularizēšanā" par laureātu kļuva Carnikavas novada SIA "Krupis" un tās vadītāja Zigrīda Skaveneca.

Kultūras ministrija sveic talantus

Kultūras ministrijas apbalvojumus kultūrizglītības nozares talantīgākajiem audzēkņiem un viņu skolotājiem saņēma pianiste Luīze Baķe no Ādažu Mākslas un mūzikas skolas un viņas pasniedzēja Rita Cīrule, kā arī Žanete Rudzīte no Ķekavas Mākslas skolas un viņas skolotāja Zīle Ozoliņa-Šneidere. Par panākumiem starptautiskos vizuālās mākslas konkursos tika sveiktas arī divas Baldones Mākslas skolas pedagoģes Ievas Muzikantes audzēknes – Zane Vanuška un Patrīcija Prūse.

Balva Turaidas muzejrezervātam

Par 2016. gada Izcilības balvas kultūrā laureātu kļuva Turaidas muzejrezervāts, kam balva piešķirta par Eiropas Kultūras tūrisma tīkla konkursā "Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2016" iegūto galveno balvu.

"Laiks Ziedonim" – siguldietim

Siguldas pilsētas vidusskolas 10. klases skolnieks Andris Jenerts gada sākumā bija viens no stipendiju konkursa "Latvijas maksimālisti" finālistiem, bet pavasarī viņš kļuva par apbalvojuma "Laiks Ziedonim 2016" laureātu nominācijā "Rabarbers".

Apbalvo Upesleju un Olaines skolotājas

Par sekmīgu piedalīšanos akcijā "Pasaules lielākā mācību stunda" UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Atzinības raksti tika piešķirti skolotājām Baibai Miķelsonei un Dacei Lielmanei no Upesleju internātpamatskolas–rehabilitācijas centra Stopiņu novadā. Zviedrijas vēstniecības Latvijā simpātiju balvu saņēma Olaines 2. vidusskola, bet šīs skolas skolotāja Inga Ivanova izpelnījās Latvijas Platformas attīstības sadarbībai (LAPAS) balvu.

Krimuldā ilgtspējīgi saimnieki

Konkursā "Skaistākā lauku saimniecība" Latvijas piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" speciālo balvu "Ilgtspējīgākā saimniecība 2016" saņēma Sandras un Viestura Liepiņu saimniecība "Kalndunduri" Krimuldas novadā.

No Pierīgas uz Eirovīziju

Justs Sirmais, kurš vēl arvien ir saistīts ar Ķekavu, maijā Stokholmā 2016. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā pārstāvēja Latviju. Ar dziesmu "Heartbeat" ("Sirdspuksti") viņš kvalificējās finālam un rezultātā ierindojās 15. vietā.

"Senleja" dzied jau 35 gadus

Siguldas novada Kultūras centra folkloras kopa "Senleja" 2. jūlijā Turaidā, Dainu kalnā, svinēja 35. gadadienu. Folkloras kopa "Senleja" dibināta 1981. gada 7. janvārī kā Gaujas Nacionālā parka grupa. Tās dibinātāja un ilggadēja vadītāja bija Aina Salmane. Šobrīd folkloras kopu vada A. Salmanes meita Anda Skuja, kura folkloras kopā darbojusies jau kopš tās pastāvēšanas pirmās dienas.

Jauni bērnudārzi un skola

Jaunas izglītības iestādes šogad tika atvērtas Mārupes, Babītes un Ādažu novadā. Mārupē durvis vēra pašvaldības bērnudārzs "Mārzemīte", Ādažos – privātā pirmsskolas izglītības iestāde "Patnis", savukārt Babītes novada Piņķos – Ekziperī starptautiskā skola (International School Exupéry).

Noslēdzas Katlakalna baznīcas restaurācija

2. jūlijā ar svētku dievkalpojumu svinīgi tika atklāta atjaunotā kultūrvēsturiskā pērle – Katlakalna evaņģēliski luteriskā baznīca, kas pēc rekonstrukcijas atguvusi sākotnējo vēsturisko spožumu.

Ģimeņu atbalsta centram jauna ēka

Novembra sākumā Allažos tika atklāta Bērnu un ģimeņu atbalsta centra jaunā ēka, kas uzcelta, pateicoties uzņēmumu un privātpersonu ziedojumiem. Savukārt jūlijā Siguldas novada "Kārklos" atklāja Sociālā atbalsta centru "Cerību māja", kurā sociālo rehabilitāciju saņem vecāki ar mazgadīgiem bērniem pēckrīzes periodā.

Iepriekš:

2016. gads Pierīgā. Politika

2016. gads Pierīgā. Iedzīvotāji cīnās, protestē un kašķējas