02.11.2015 17:06

Ar cerībām – uz jauno Siguldas sociālo centru

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Eva Viļķina: Pārcelšanās uz jaunajām telpām varētu notikt novembra vidū. Pakalpojumu sniegšana bērniem un pieaugušajiem ar invaliditāti varētu pāriet jaunā kvalitātē, un, sadarbojoties divām pakalpojumu sniedzēju organizācijām, būtu vieglāk plānot pilnvērtīgāku pakalpojumu attīstību, balstoties uz cilvēku vajadzībām. Eva Viļķina: Pārcelšanās uz jaunajām telpām varētu notikt novembra vidū. Pakalpojumu sniegšana bērniem un pieaugušajiem ar invaliditāti varētu pāriet jaunā kvalitātē, un, sadarbojoties divām pakalpojumu sniedzēju organizācijām, būtu vieglāk plānot pilnvērtīgāku pakalpojumu attīstību, balstoties uz cilvēku vajadzībām. Einārs Binders

Ar visai drīzo pārcelšanos uz jaunu vietu – namu Siguldā, Rīgas ielā 1, kur turpmāk atradīsies multifunkfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs, – biedrības "Cerību spārni" valdes priekšsēdētāja Eva Viļķina saista lielas cerības uz būtiskiem ieguvumiem pakalpojumu nodrošināšanā.

To izjutīs arī tie 36 pieaugušie un 63 bērni, kuri "Cerību spārnos" pašlaik saņem dažādu terapiju un rehabilitācijas pakalpojumus.

No atbalsta grupas līdz sociālo pakalpojumu sniedzējam

"Biedrība "Cerību spārni" darbojas jau 12 gadus. Tā kā tolaik pastāvošā sistēma šādas ģimenes ne visai atbalstīja, drīzāk bija jāsastopas ar visādām negācijām, 2003. gadā sanāca kopā vecāki, kuriem ir bērni ar invaliditāti, un nodibināja atbalsta grupu, kas pievērsa sabiedrības uzmanību problēmām, ar kādām jāsaskaras šīm ģimenēm. Bija skaidrs, ka, ja mēs paši neko nedarīsim, neviens cits mūsu vietā nestāstīs, kā klājas ģimenēm, kurās ir bērns ar nopietniem veselības traucējumiem.

Biedrība ir izaugusi par profesionālu pakalpojumu sniedzēju, un kopš 2004. gada Siguldas novada pašvaldība no mums pērk sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem un pieaugušajiem ar invaliditāti," sagaidījusi "Apriņķis.lv" korespondentu biedrības "Cerību spārni" telpās Skolas ielā 3, stāsta biedrības valdes priekšsēdētāja E. Viļķina.

2014. gadā sociālās rehabilitācijas pakalpojumus – mākslas, smilšu un kanisterapiju, ārstniecisko vingrošanu, nodarbības ar zirgiem, logopēda konsultācijas un pieskatīšanas pakalpojumu saņēma 72 bērni ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem, tostarp bērni no Krimuldas un Cēsīm.

Katram nepieciešama socializācija

E. Viļķina teic, ka bērni, kuriem pirmsākumos sniegti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi, pa šiem gadiem ir izauguši, un bija jāattīsta pakalpojumi atbilstoši pieaugušo vajadzībām. Jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem pēc skolas beigšanas praktiski nav iespēju iekļauties atvērtā darba tirgū, tādēļ 2013. gadā tika izveidoti pakalpojumi arī jauniešiem un pieaugušajiem ar invaliditāti.

"Šobrīd mūsu sniegtos Dienas centra un specializēto darbnīcu pakalpojumus saņem 36 personas ar invaliditāti, kas vecākas par 18 gadiem. Esam izveidojuši sociālo uzņēmumu "Pogotava", kurā realizējam mūsu radītos izstrādājumus. Dienas centrs domāts cilvēkiem ar smagākiem veselības traucējumiem, bet specializētās darbnīcas – jauniešiem, kuriem var iemācīt noteiktas amata prasmes. Mēs organizējam pasākumus, ekskursijas, nodrošinām ēdināšanu un citas atbalsta programmas, lai cilvēkiem būtu motivācija būt kopā ar citiem, socializēties un nepalikt vieniem ar savām problēmām.

Tajā pašā laikā, jāteic, arī sabiedrība ir kļuvusi tolerantāka un saprotošākā pret cilvēkiem ar invaliditāti. Situācijas, kad jāsastopas ar klaju nesapratni, kļuvušas retākas," atzīst E. Viļķina, piebilstot, ka arī "Cerību spārnu" darbinieki un palīgi daudz dara, parādot labus piemērus, ka cilvēki ar invaliditāti nav tikai patērētāji un pabalstu saņēmēji, un gādājot, lai celtu arī viņu pašapziņu.

"Liela nozīme mūsu darbā ir tam, lai cilvēki, jo īpaši tie, kuriem ir smagāki veselības traucējumi, iemācītos dažādas prasmes, lai dzīvē būtu pēc iespējas patstāvīgāki. Un patiesībā jau katram var piemeklēt kādu nodarbošanos, ko viņš dara ar prieku. Tie, kuri var paveikt sarežģītākus darbus, strādā aušanas, šūšanas, ādas apstrādes, keramikas, sveču un ziepju liešanas, akmens plastikas un rokdarbu darbnīcās," saka biedrības "Cerību spārnu" valdes priekšsēdētāja.

Vieta, kur justies drošībā

"Palīdzam arī cilvēkiem, kuri dzīvojuši sociālās aprūpes centros, piemēram, mācām plānot, kā sadalīt pensiju, lai naudas pietiktu visam mēnesim, kopā ejam uz veikalu iepirkties, apgūstot iemaņas, kā izvēlēties produktus ēdiena gatavošanai, un tamlīdzīgi. Turklāt svarīgi, lai šiem cilvēkiem būt kāda vieta, kur atnākt un justies drošībā, jo nav jau noslēpums, ka negodīgi ļaudis viņus cenšas izmantot, piemēram, izkrāpj naudu vai pat paņem uz viņu vārda kredītu.

Šobrīd valstī noris deinstitucionalizācija, kas nozīmē, ka no aprūpes centriem līdz 2020. gadam iznāks apmēram 700 cilvēku, un ir svarīgi, lai viņiem būtu vieta, kur apmesties, un pieejami pakalpojumi, kas ļautu iekļauties sabiedrībā," domā E. Viļķina.

Sakarā ar deinstitucionalizācijas procesu sākšanos Siguldas novadā ir izveidota darba grupa, kura kopīgi plānos, kādi pakalpojumi pašvaldībā ir nepieciešami, jo to attīstībai būs iespēja piesaistīt Eiropas finansējumu. Darba grupā strādā biedrības "Cerību spārni" un "Aicinājums tev" vadītāji, bāriņtiesas pārstāve, Allažu krīžu centra vadītāja, sociālā dienesta vadītāja un priekšsēdētāja vietnieks sociālajos jautājumos.

Pārmaiņu priekšā

"Šobrīd mēs sniedzam pakalpojumus telpās, kurās esam kopš 2011. gada, ēkā, kas celta kā bērnudārzs. Tā kā Siguldas novadā bērnu skaits ir krietni audzis, vajadzīga vieta vēl vienai pirmsskolas bērnu iestādei. Apstākļos, kad valsts vairs nelīdzfinansēs vietas privātajos bērnudārzos, pašvaldībai ekonomiski izdevīgāk ir namu, kurā mēs darbojamies, atkal pielāgot bērnudārza vajadzībām, bet mēs pārietu uz bijušo SEB bankas ēku Rīgas ielā 1, tur veidojot multifunkcionālu sociālo pakalpojumu centru," skaidro "Cerību spārnu" vadītāja.

Viņa zina sacīt, ka tur būs arī Dienas centrs, kas apvieno vairāk nekā 20 nevalstisko organizāciju, kuras darbojas sociālajā jomā, kā arī biedrība "Aicinājums tev", kas sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar invaliditāti. Šajā ēkā apmeklētājus, kuri saņem sociālo palīdzību, divas reizes nedēļā pieņems sociālais darbinieks un arī sociālais darbinieks, kurš strādā ar asistenta pakalpojumu nodrošināšanu cilvēkiem ar invaliditāti.

Jaunā ēka atrodas stratēģiski labā vietā, tuvu sabiedriskajam transportam, un tas atvieglos pakalpojumu saņemšanu cilvēkiem ar invaliditāti, kuri brauc no Inčukalna, Gaujas, Mālpils un Krimuldas novada.