25.10.2014 15:33

Jūrmalnieks, dēkainais ceļotājs Pēteris Strubergs apceļojis pusi pasaules

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Slavenie Igvasu ūdenskritumi uz Argentīnas Brazīlijas robežas Slavenie Igvasu ūdenskritumi uz Argentīnas Brazīlijas robežas No personīgā arhīva

Ceļotāja Pētera Strubega namā Jūrmalā manu nosalušo degunu patīkami silda iekurtais kamīns, uz žurnālgaldiņa saliktas košas ceļojumu fotogrāfijas un viesistabas plauktus rotā neskaitāmi suvenīri, kas uz viņa dzimtas mājām atceļojuši no tuvām un tālām pasaules malām.

Un stāsts par katru no tiem uzreiz ierauj mani viņa dēkaino piedzīvojumu pasaulē.

Kopumā apceļojis 80 valstu

Ja pasaules karti noklātu ar atzīmītēm, kur Pēteris ir pabijis, tad brīvu vietu nemaz nebūtu tik daudz: apceļotas 80 valstis un pabūts pilnīgi visos kontinentos. Viņš stāsta, ka ceļojumos viņš dodoties divreiz gadā, ja vien atļauj veselība un, piemēram, pērn viņš pabijis atraktīvajā Bavārijā Vācijā. "Man tās pilis ieinteresēja," viņš atklāj galamērķa iemeslus. "Vēl mani velk uz Jaungvineju, kur tie papuasi un cilvēkēdāji mīt," domās savu nākamo ceļojumu plāno Pēteris.

Pirms katra ceļojuma, Pēteris rūpīgi sagatavojas – sīki un smalki izpēta vēstures un kultūras faktus, apvidus kartes, lai aizbraucot varētu saprast, kas tur īsti ir un ko tur gribas redzēt. Uz gidiem viņš īpaši nepaļaujas, jo tie pašu interesantāko bieži vien neparādot un mēdzot, kā viņš pats saka, "lētticīgiem ceļotājiem karināt makaronus uz ausīm".

Par ceļojumiem raksta grāmatas

Ceļošana Pēterim ir nopietns hobijs un tā aizrāvusi jau tai laikā, kad, veicot organizatorisko darbu Latvijas Olimpiskajā komitejā, bija izdevība kopā ar sportistiem pabūt aiz mūsu zemes robežām. Pēc aiziešanas pensijā brīva laika kļuvis vairāk, turklāt pēc dzīvojamās mājas pārdošanas, kuras rezultātā tika iegūti ceļošanai nepieciešamie līdzekļi viņš kopā ar sievu Valdu, kas starp citu labi fotografē, arvien intensīvāk sāka iepazīt plašo pasauli.

"Ceļošana man ne vien sagādā prieku, bet arī papildina zināšanas par svešu zemju cilvēkiem, dabu, vēsturi un kultūru, tā ir lieliska iespēja par tālās zemēs redzēto un piedzīvoto pastāstīt citiem, jo visiem gan finansiālu, gan veselības apsvērumu dēļ jau neiznāk braukāt pa pasauli," stāsta piedzīvojumu meklētājs.

Viņa ceļojumu piezīmes apkopotas septiņās grāmatās. Pēdējā no tām lasītājus aizved atraktīvā, piedzīvojumiem bagātā ceļojumā pa četrām Dienvidamerikas valstīm – Argentīnu, Čīli, Bolīviju un Peru, ļaujot arī lasītājiem apmeklēt grandiozus ūdenskritumus, ledājus un sāls ezerus, paciemoties leģendārajā inku pilsētā Maču Pikču, braukt ar debesu vilcienu, izgaršot matē tēju un uzzināt kā darbojas slavenie Andu šamaņi. Pētera sarakstītās grāmatas, kā izziņu materiālu izmanto daudzas skolas un nenogurdināmais ceļotājs ar piedzīvojumu atstāstiem uzstājas skolās, lauku bibliotēkās un kultūras namos, kā arī populārajā radio raidījumā "Zināmais nezināmajā".

Vērtības kas vilina visvairāk

Katra valsts esot citāda un bezgala dažādi esot arī cilvēki, bet visvairāk ceļotāju fascinē nabadzīgo Āzijas valstu cilvēku laipnība un pazemība: "Pie mums visu nosaka nauda, bet tur naudai nav nekādas vērtības. Vislielākā cieņā tur ir garīgās vērtības. Indijā, Nepālā vai Tibetā tu jūties kā citā pasaulē. Atbraucot mājās esi pilnīgi cits cilvēks un redzi, cik greizi mēs dzīvojam." Bez šīm valstīm, ceļotājs vēl ir iemīlējis brīnumjauko Austrāliju, kur ir pabijis pat trīs reizes, kā arī Argentīnu, Ēģipti un Etiopiju, kas fascinē ar skaisto dabu un bezgala interesantu vēsturi.

Kad Pēterim doties aizrobežu dēkās vairs nepietiks spēka, viņš apceļošot Latviju, jo tā ir skaista un bagāta ar ļoti interesantām vietām. Lai arī redzēts daudz pasaules brīnumu viņš atzīst: "Nekur nav tik labi kā mājās, un ikreiz izkāpjot lidostā, esmu mājās pie savas zemes, oāzē ar pirmatnēju skaistumu apveltītu dabu."

Foto:

1. Inti Rajmi ziemas saulgriežu svētku ceremonija Kusko pilsētā Peru.
2. Bolīvijas skaistules.
3. 130 metru augstā Špegazini šļūdoņa frontālā daļa Argentīnā.
4. Šanhajas pilsētas Ķīnā panorāma.
5. Slavenais Austrālijas latvietis Arvīds Blūmentāls, kurš krokodilus ķēra ar kailām rokām. Viņš ir arī plaši pazīstamās piedzīvojumu filmas "Krokodilu Dandijs" varoņa prototips.
6. Mursi cilts sievietes cenšoties izskatīties skaistas pāršķeltā apakšlūpā ievieto no māla veidotu disku.