23.11.2013 13:22

FOTO: Ikšķilē sveikti "Goda novadnieki" un "Ikšķiles novada Gada cilvēki 2013"

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Ikšķilē sveikti "Goda novadnieki" un "Ikšķiles novada Gada cilvēki 2013" publicitātes

Ikšķiles novada pašvaldības ēkas Daugavas zālē koncerta "Pie Tevis, Latvija" ietvaros norisinājās "Goda novadnieka" un "Ikšķiles novada Gada cilvēks 2013" laureātu godināšana.

Pasākumu atklāja iepriekšējā gada, Latvijas proklamēšanas 94. gadadienā, apbalvoto "Goda novadnieku" – Janīnas Liepiņas, Silvijas Ķezes, Jāņa Rudzīša, Līvas Zēnas, Anra Riktersa un Igora Miglinieka – video sveiciens līdzcilvēkiem un jaunajiem laureātiem. Savukārt Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš klātienē visus sveica Latvijas dzimšanas dienā un svinīgajā ceremonijā Ikšķilē.

"Sveicu visus skaistajā valsts jubilejā. Mums Latvija lielākajai daļai asociējas ar dārgakmeni – visskaistākais, vislielākais brilijants, kas nav mērojams ne kārātos, ne citādāk. Un viena no šīm šķautnītēm ir Ikšķiles novads, kur dzīvo daudz labu cilvēku, kuri ar saviem darbiem daudz ko mūsu valstī ir padarījuši un arī nākotnē izdarīs. Tāpēc būsim lepni par savu valsti un zemi, mīlēsim, cienīsim un būsim vienoti. Dievs, svētī Ikšķili! Dievs, svetī Latviju!"

Balvu "Goda novadnieks" par mūža ieguldījumu amatiermākslas tradīciju veidošanā un kultūras dzīves attīstībā Ikšķiles novadā saņēma Jānis Rijnieks. "Man brīnišķīga vieta ir Ikšķile. Manuprāt, nav labākas vietas – pats Latvijas vidus, pats Latvijas centrs, tepat ir Daugava un Vidzemes skaistums. Nevaru iedomāties citu labāku vietu. Neesmu gan dzimis šeit, bet jūtos, ka esmu šeit piederīgs," tā video sižetā atklāja suminātais nominants.

Pasniedzot apbalvojumu, pensionāru biedrības "Saulgrieži" vadītāja, titula "Goda novadnieks" īpašniece Janīna Liepiņa sacīja, ka Rijnieka kungu zinot itin visi, tāpēc stāstīt par viņu sīkāk esot lieki. Liepiņas kundze vien piebilda, ka daudzi ansambļi ar pozitīvu skaudību raugoties uz senioru vokālo ansambli "Saulgrieži" un tā vadītāju Jāni Rijnieku. "Esmu patīkami pārsteigts. Man šķiet, ka Ikšķile ir tā laimīgā sala, kur varēšu šos gadus tā mierīgi pavadīt. Un, koncertu laikā redzot asaras skatītāju acīs, saprotu, ka mans darbs nav bijis veltīgs," sirsnīgi pateicās J. Rijnieks.

"Ieprecējos Ikšķilē, kad atnācu no augstskolas, sāku šeit strādāt un dzīvot. Atmodas laikā Ikšķilē bija ļoti enerģiska un aktīva kultūras joma. Vienlaikus vietējā skolā biju vēstures skolotājs. Tad sākām arī apzināt vietas, kas bija aizmirstas, cilvēkiem nezināmas. Sākām kopt un veidot, tas viss arī tagad veiksmīgi attīstās. Ikšķili neesmu aizmirsis," par sevi un saistību ar Ikšķiles novadu video sižetā stāstīja Zemessardzes štāba apmācību dienesta priekšnieks, zemessardzes pulkvedis Jānis Hartmanis, kurš balvu "Goda novadnieks" saņēma par nozīmīgu ieguldījumu Ikšķiles novada pilsoniskās sabiedrības veidošanā un vēsturiskā mantojuma apzināšanā. Pēc apbalvojuma saņemšanas J. Hartmanis pateicās gan par sava darba novērtējumu, gan arī par cilvēku atbalstu.

Ikšķiles novadā ir cilvēks, kurš nesavtīgi atdevis lielu sava mūža daļu, lai atspoguļotu sabiedrībai nozīmīgus notikumus. Apbalvojumu "Goda novadnieks" par mūža ieguldījumu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanā un sabiedriski nozīmīgu notikumu atspoguļošanā Roberts Jansons saņēma no Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieres, rakstnieces un publicistes, Lauku bibliotēku atbalsta biedrības valdes priekšsēdētājas Birutas Eglītes, kura Valsts augsto apbalvojumu saņēma tieši šodien. Savukārt Jansona kungs piebilda, ka viņš dzīvojis gluži vienkāršu dzīvi. "Es jau neko tādu briesmīgu nebiju izdarījis," pieticīgi noteica viens no Ikšķiles novada nozīmīgākajiem cilvēkiem.

Titulu "Ikšķiles novada Gada cilvēks 2013" par entuziasmu, darba sparu un aktivitāti, vadot vidējās paaudzes deju kopu "Upe", un Ikšķiles novada tēla popularizēšanu izpelnījās vidējās paaudzes deju kolektīva "Upe" vadītājs Didzis Apsītis. Par pašaizliedzīgu un godprātīgu darbu sakoptas apkārtējās vides veidošanā un uzturēšanā Ikšķiles novadā titulu saņēma Maija Poriete. Ikšķiles novada kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža" vadītājs Kaspars Špēlis titulu "Gada cilvēks" saņēma par ieguldījumu Ikšķiles novada militāri vēsturiskā mantojuma saglabāšanā un jauniešu patriotiskajā audzināšanā.

Pasākuma ietvaros pašvaldība sumināja arī konkursa "Ikšķiles novada sakoptākā sēta 2013" uzvarētājus – Mežaku ģimeni, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri Birutu Eglīti.

Pēc koncerta visi tika aicināti iedegt svecītes un noraudzīties svētku salūtā.