05.07.2013 13:33

FOTO: Diriģentam Jānim Dūmiņam Baldonē atklāj pieminekli

Autors  Silvija Stumbre, Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Diriģentam Jānim Dūmiņam Baldonē atklāj pieminekli Inta Berķe

Biedrība "Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai" sadarbībā ar Baldones domi atklājusi pieminekli vienam no Latvijā populārākajiem un ilggadīgākajiem koru diriģentiem – maestro Jānim Dūmiņam, kurš mūžībā aizgāja 2011. gada 15. oktobrī.

Ideja par pieminekļa uzstādīšanu radās pirms apmēram gada diriģenta vadītā kora "Rīga" biedriem, kuru vidū ir arī Latvijas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas Mugurkaula ķirurģijas centra vadītājs Kārlis Treimanis. Viņš atceras, ka pēc kārtējās kora dalībnieku sanākšanas Biķernieku ielā doma par maestro Jāņa Dūmiņa pieminekļa izveidi arī radusies. Šeit, jādomā, izveidojusies arī biedrība "Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai", kas oficiāli dibināta pērnā gada 19. decembrī.

Nepieciešamie līdzekļi pieminekļa izveidei bija nepieciešami apmēram 12 000 latu apmērā, ziedošanā piedalījusies arī Baldones novada dome, un, lai gan piemineklis jau atklāts, biedrība ziedojumus turpina vākt. Kārlis Treimanis neslēpj prieku un gandarījumu par kopīgiem spēkiem paveikto: "Ne tikai baldoniešiem, bet arī daudziem latviešiem tie bija lieli svētki. Trīs ceturtdaļas no nepieciešamā finansējuma ir savāktas, bet divus ar pusi tūkstošus esam aizņēmušies."

Piemineklis tika atklāts 30. jūnijā, iekļaujot šo svinīgo atceres ceremoniju Dziesmu un deju svētku pasākumu programmā. Pieminekļa autors ir novadnieks, pazīstamais tēlnieks Tālis Muzikants. Piemiņas vietas atklāšana bija pirmā un galvenā biedrības aktivitāte, tomēr tā darbosies arī turpmāk, popularizējot J. Dūmiņa vārdu un sasniegto. K. Treimanis atzīst – tā kā lielākā daļa biedru ir mediķi, diez vai pašiem pietiks laika pētīt maestro profesionālo dzīvi un karjeru. "Varbūt iesaistīsies kāds students, kas bakalaura vai maģistra darba ietvaros nolems pievērsties mākslinieka daiļrades pamatīgākai izpētei."

Biedrību "Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai" dibinājuši diriģenta J. Dūmiņa vadītā kora "Rīga" bijušie dziedātāji. Tās mērķis ir sekmēt izcilā latviešu diriģenta, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ilggadējā profesora, maestro dzīves un daudzpusīgās muzikālās darbības izpēti, popularizēšanu, radošā mantojuma un piemiņas saglabāšanu, kā arī rūpēties par nepieciešamo finanšu un citu resursu piesaistīšanu šo mērķu īstenošanai. Biedrībā aicināts iesaistīties ikviens latviešu kora mākslas un kultūras mantojuma cienītājs.

Jānis Dūmiņš dzimis 1922. gada 30. martā, no 1949. līdz 1953. gadam bija Valsts Akadēmiskā kora mākslinieciskais vadītājs, bet no 1953. līdz 1960. gadam – kora galvenais diriģents; no 1962. gada jauniešu kora "Rīga", tagad "Sen-Rīga" mākslinieciskais vadītājs, starptautisku koru konkursu laureāts. Kopš 1955. gada piedalījies Vispārīgajos latviešu dziesmu svētkos kā virsdiriģents, bijis arī vairāku Latvijas skolu jaunatnes dziesmu svētku virsdiriģents. Katrs korists, kurš kaut reizi dziedājis Jāņa Dūmiņa vadībā, ar prieku un sirsnību atceras diriģenta aizrautību, humoru un atraktivitāti. Diriģenta aizrautība un profesionalitāte iedvesmojusi ne tikai viņa vadītos kora dalībniekus Latvijā, bet arī daudzus kora mūzikas entuziastus aiz valsts robežām.