10.08.2015 19:07

Pētījums: Vācija guvusi labumu no Grieķijas krīzes 100 miljardu eiro apmērā

Autors  BNS/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Leibnica Ekonomikas pētījumu institūts Hallē Leibnica Ekonomikas pētījumu institūts Hallē inomics.com

Vācija ir guvusi labumu no Grieķijas krīzes 100 miljardu eiro apmērā, sacīts pirmdien publiskotā pētījumā. Šī summa iekļauj līdzekļus, ko Vācija ietaupīja zemāku procentu likmju dēļ par finansējumu, ko valdība aizņēmās brīdī, kad investori krīzes dēļ meklēja drošību, norādīts pētījumā.

"Šie ietaupījumi pārsniedz krīzes izmaksas, pat, ja Grieķija pasludinātu defoltu attiecībā uz visu savu parādu," norādījis Vācijas pilsētā Hallē bāzētais pētījumu centrs "Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle" ("Leibnica Ekonomikas pētījumu institūts Hallē")

"Vācija ir nepārprotami guvusi labumu no Grieķijas krīzes," norādīja pētījuma autori.

Kad investori ir satraukti, viņi parasti meklē drošu patvērumu savai naudai, un Vācija krīzes laikā no tā "neproporcionāli guva labumu", norādīts pētījumā.

"Katru reizi, kad pēdējo gadu laikā finanšu tirgi saņēma negatīvas ziņas par Grieķiju, Vācijas valdības obligāciju procentu likmes samazinājās, un, katru reizi, kad bija labas ziņas, tās palielinājās," uzsvērts pētījumā.

Vācijas daļa aizdevumos Grieķijai, ieskaitot programmu, par kuru šobrīd notiek sarunas, ir apmēram 90 miljardi eiro. Pat, ja Grieķija neko neatmaksā, Vācija finansiāli no krīzes būs ieguvusi, norādīja autori.

Kopš 2010. gada ietaupītie 100 miljoni eiro ir 3% no Vācijas iekšzemes kopprodukta.

Arī citu valstu - ASV, Francijas, Nīderlandes - obligāciju procentu likmes Grieķijas krīzes dēļ ir samazinājušās, bet ne tik izteikti, piebilda pētījuma autori.

Jau vēstīts, ka starp Grieķiju un Eiropas Centrālo banku (ECB), Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM) notiek sarunas par 86 miljardu eiro lielu palīdzības programmu Grieķijai.

Vācija no Grieķijas sarunu gaitā ir pieprasījusi fiskālo disciplīnu, un ir noraidījusi iespējamu parāda norakstīšanu.