31.07.2015 09:27

Piecas valstis atkārtoti lūgs ANO Drošības padomi izveidot tribunālu MH17 lietā

Autors  LETA/BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins uacrisis.org

Jauns mēģinājums ANO Drošības padomē panākt rezolūcijas pieņemšanu par starptautiska tribunāla izveidošanu pērn virs Austrumukrainas notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas lietā tiks īstenots pēc diviem mēnešiem.

Tā intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

Galvenais arguments no Krievijas puses, kas nolēma uzlikt veto rezolūcijai par tribunāla izveidošanu notriektās reisa MH17 lidmašīnas lietā, bija tas, ka šīs solis esot priekšlaicīgs un nelaikā, atgādināja ministrs. Maskava norādīja uz to, ka izmeklēšanas rezultāti būs zināmi ne agrāk kā oktobrī.

Pēc diviem mēnešiem, kad atskaite būs gatava, piecas valstis - Malaizija, Austrālija, Nīderlande, Beļģija un Ukraina - nolēmušas atkārtoti vērsties ANO Drošības padomē ar prasību par tribunāla izveidošanu.

"Mēs negrasāmies padoties. Pēc diviem mēnešiem mums būs galīgā atskaite [par lidmašīnas notriekšanu]. Un ko gan Krievija teiks pēc diviem mēnešiem? Mēs noteikti mēģināsim no jauna, izmantojot visus iespējamos starptautiskās sabiedrības atbalsta veidus," norādīja ministrs.

Minētās piecas valstis uzskata, ka starptautiska tribunāla izveidošana būtu labākais variants no politiskā un likumdošanas skatu punkta, piebilda Kļimkins.

Krievija trešdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai par starptautiska tribunāla izveidošanu pērn virs Austrumukrainas notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas lietā.

No 15 Drošības padomes dalībvalstīm 11 atbalstīja rezolūciju, kuru bija izstrādājusi Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina.

Krievija izmantoja veto tiesības, bet Angola, Ķīna un Venecuēla atturējās.

Rezolūcijas projektā bija pieprasīts visām valstīm sadarboties ar tribunālu. Pretējā gadījumā tās tiktu pakļautas sankcijām.

Kā ziņots, pagājušā gada 17. jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna "Boeing 777", nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņus.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa "Buk", kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši pašas Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.