30.07.2015 21:25

"Taliban" apliecina informāciju par mullas Omāra nāvi

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Taliban" apliecina informāciju par mullas Omāra nāvi tribune.com.pk/Reuters

Kustības "Taliban" vadība ceturtdien apliecinājusi informāciju par sava līdzšinējā līdera mullas Omāra nāvi, ko iepriekšējā dienā izplatīja Afganistānas valdība.

"Islāma Emirāts un mullas Omāra ģimene (..) paziņo, ka līderis mulla Omārs miris pēc slimības," teikts talibu izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, trešdien Afganistānas valdība pavēstīja, ka afgāņu talibu līderis mulla Omārs jau vismaz pirms diviem gadiem esot miris Pakistānā.

Šo ziņu apstiprināja augsta ranga amatpersonas gan Afganistānas valdībā, gan izlūkdienestos, bet paši talibi to līdz šim nebija oficiāli komentējuši.

Ceturtdien anonīms talibu pārstāvis aģentūrai DPA telefoniski no Kandahāras provinces pavēstīja, ka nemiernieki oficiāli iecēluši jaunu vadoni. Par kustības vadītāju kļuvis viens no Omāra vietniekiem - mulla Ahtars Mansurs.

Savukārt kāds cits talibu pārstāvis no Konaras provinces DPA informēja, ka "vadības padome trešdien un ceturtdien sanākusi Kvetā, lai apspriestu aktuālos jautājumus".

Laikā, kad talibi Afganistānā atradās pie varas, Mansurs ieņēma aviācijas ministra amatu, bet pēdējos četrus gadus viņš darbojās kā Omāra vietnieks.

Eksperti jau pauduši viedokli, ka šis lēmums var sašķelt talibu kustību, jo daudzi ietekmīgi kaujinieku vadoņi iebilst pret Mansura kandidatūru un dotu priekšroku Omāra dēlam.

Daļa no talibiem uzskata, ka Mansura kandidatūru uzspiež talibu aprindas, kas saistītas ar kustības Pakistānas atzaru.