28.07.2015 16:49

Obama: Pasaulei jāmaina attieksme pret Āfriku

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Prezidenta Obamas sagaidīšana Kenijā Prezidenta Obamas sagaidīšana Kenijā www.whitehouse.gov

ASV prezidents Baraks Obama, uzstājoties ar runu Āfrikas Savienības galvenajā mītnē, ceturtdien paziņojis, ka pienācis laiks pasaulei mainīt savu attieksmi pret Āfriku.

"Āfrikai mainoties, esmu aicinājis pasauli mainīt savu attieksmi pret Āfriku," norādīja Obama. "Aizritot neatkarības laikmeta pusgadsimtam, jau sen ir laiks atmest vecos stereotipus par Āfriku, kas uz mūžu iestigusi nabadzībā un konfliktos. Pasaulei jāatzīst Āfrikas nepieredzētais progress."

Baltā nama saimnieks norādīja, ka Āfrikai nepieciešama plašāka starptautiskā tirdzniecība, un uzsvēra, ka ASV jau stiprina savas darījuma attiecības ar kontinentu.

"Tik daudz afrikāņu man sacījuši - mēs nevēlamies palīdzību, mēs vēlamies tirdzniecību, kas veicina mūsu progresu. Mēs nevēlamies patronus, mēs vēlamies partnerus, kas palīdz mums veidot mūsu pašu izaugsmes spējas. Mēs nevēlamies atkarības pazemojumu, mēs vēlamies mūsu pašu izvēles un lemšanu par savu nākotni," savā runā norādīja ASV prezidents.

Viņš uzsvēra, ka Savienotās Valstis esot uzticams Āfrikas partneris, tajā pašā laikā netieši kritizējot Ķīnas centienus nostiprināt savas pozīcijas kontinentā.

"Ekonomiskās attiecības nedrīkst būt citu valstu infrastruktūras būvniecība, izmantojot ārvalstu darbaspēku, lai iegūtu Āfrikas dabas bagātības," norādīja Obama. "Patiesai ekonomiskajai sadarbībai jābūt Āfrikai izdevīgai. Tai jārada darbvietas un iespējas afrikāņiem. Tādu sadarbību piedāvā amerikāņi."