26.07.2015 17:31

Laikraksts: Referendums par Lielbritānijas palikšanu ES tiks rīkots jau nākamvasar

Autors  LETA/The Independent
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons nolēmis rīkot referendumu par valsts turpmāko palikšanu Eiropas Savienībā (ES) jau 2016. gada jūnijā un to paziņos Konservatīvo partijas konferencē oktobrī, atsaucoties uz saviem avotiem, svētdien vēsta laikraksts "The Independent on Sunday".

Kaut arī karalienes runā maijā tika solīts, ka britu elektorātam tiks dota kopš 1975. gada pirmā iespēja izteikties pa dalību ES, valdība konkrētu datumu nav minējusi, vien norādījusi, ka balsojums notiks līdz 2017. gada beigām.

Tiek uzskatīts, ka finanšu ministrs Džordžs Osborns vēlas referenduma sarīkošanu iespējami vēlāk, lai maksimāli vairotu iespējas panākt Lielbritānijai labvēlīgu vienošanos. Tomēr premjerministrs esot izrēķinājis, ka balsojums 2016. gadā dotu viņam labākas izredzes panākt reformas ES un izcelt ekonomiskos riskus, kas Lielbritānijai draudētu, ja tā izlemtu ES pamest.

Vērā ņemama "ietekme" attiecībā uz Dauningstrītas lēmumu par referenduma datumu bijusi Grieķijas krīzei un dalībvalstu koncentrētajiem centieniem panākt tās palikšanu ES un eirozonā.

Briseles nevēlēšanās pieļaut, ka dalībvalsts pamet Eiropas projektu, valdības līderos vairojusi pārliecību, ka to kārotās reformas tiks īstenotas, norādījuši avoti.