23.07.2015 16:38

NATO pārstāvis Maskavā: Krievijas propagandā 90% teiktā par aliansi nav patiesība

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
NATO pārstāvis Maskavā: Krievijas propagandā 90% teiktā par aliansi nav patiesība www.nato.int

Maskavas propagandā 90% teiktā par NATO nav patiesība un 80% krievu domā, ka ASV un Eiropas Savienības (ES) politika ir kaitīga Krievijas interesēm, intervijā aizsardzības jomas medijam "Defence Matters" norādījis NATO Maskavas informācijas biroja vadītājs Roberts Pščels.

"Viens no populārākajiem mītiem ir, ka NATO cenšas ielenkt Krieviju. Krievijas robežas ir 20 000 kilometru garas, un tikai 1200 kilometri ir kopīgi ar NATO. Pasakiet, kā pēc fizikas, ģeogrāfijas, ģeometrijas likumiem iespējama ielenkšana?" vaicā Pščels.

Viņaprāt, nav objektīvu iemeslu tam, lai NATO un Krievija atrastos konfrontācijas stāvoklī. Gluži pretēji, ir daudz drošības problēmu, kuras varētu risināt kopīgi.

Tomēr Krievijas rīcība un retorika rada ainu, kurā NATO aktivitātes tiek uzskatītas par izaicinājumu tās drošībai, atzīst Pščels, piebilstot, ka Krievijā valdība kontrolē visus federālos informācijas kanālus un nav nekādu pazīmju, ka Maskava vēlētos mainīt savu retoriku.

"Pēdējo desmit gadu laikā simpātiju un pozitīvā noskaņojuma līmenis pret NATO un ASV, un ES ir samazinājies. Saskaņā ar jaunākos statistiku 80% cilvēku Krievijā domā, ka ASV un ES politika ir kaitīga Krievijas interesēm. Tāpēc mums ir problēma," atzīst Pščels.

Viņš norāda, ka NATO cīnās pret Krievijas izplatīto nepatieso informāciju un propagandas mītiem, bet to ir tik daudz, ka visus atspēkot nav iespējams.

Pščels arī uzsvēra, ka nepastāv godīga sāncensība, jo Krievijā nav patiesu diskusiju. Atšķirībā no situācijas pirms pāris gadiem universitātes un organizācijas Krievijā tagad baidās kaut kādā veidā saistīties ar NATO, jo NATO tiek "attēlota ne tikai kā organizācija, ar kuru ir dažas domstarpības, bet kā ļaunums, kas atbildīgs par katru grēku pasaulē".

"Konflikti sākas cilvēku prātos. Tāpēc, godīgi sakot, man personiski tā ir lielākā problēma," piebilst Pščels.

"Mēs esam tur, lai informētu, ja vēlaties kritizēt NATO, tad dariet to civilizētās debatēs, bet tagad iespējas ir ierobežotas, jo mēs tiekam pasniegti šādā veidā. Kā runāt ar ļaunumu? Vai ar ļaunumu vispār būtu jārunā? Nav pat iespējas paskaidrot, ka neesat ļauni!" atzīst Pščels.

R. Pščels arī atzinis, ka par Krievijas rīcību iespējams spriest tikai pēc tās darbiem un tās rīcība Ukrainā kopainu skaidrāku nepadara.

Taujāts, cik tālu Krievija ir gatava iet, viņš norāda, ka nevar to paredzēt un arī paši krievi to droši vien nevar, jo trūkst caurskatāmības.

"Atcerieties, kā tika pieņemti lēmumi par Krimu," atgādina Pščels, norādot, ka Maskava ļoti īsā laikā pieņēma lēmumu lietā, kur līdz tam nekādas problēmas patiesībā nebija. "Tas ir vēl viens mīts, pašā Krimā nekas briesmīgs nenotika," viņš piebilst.

Pščels atzīst, ka pastāv reāla problēma, jo Krievija patiešām izaicina tos noteikumus un pamatus, uz kuriem balstās Eiropas miers.
Vienlaikus viņš uzsver, ka NATO ir pilnībā spējīga sevi aizsargāt un nemitīgi strādā pie savas aizsardzības uzlabošanas.