05.07.2015 17:59

Grieķijas "Jā" nozīmētu jaunas pārrunas, "Nē" – visticamāk, izstāšanos no eirozonas

Autors  LETA--REUTERS/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Grieķijas "Jā" nozīmētu jaunas pārrunas, "Nē" – visticamāk, izstāšanos no eirozonas Aculiecinieku attēli no vietnes "twitter"

Ja Grieķijas iedzīvotāji svētdienas referendumā nobalsos "Jā", tas, visticamāk, nozīmēs jaunas pārrunas ar starptautiskajiem kreditoriem, bet, ja vairākums iedzīvotāju būs balsojuši "Nē", Grieķijai būs jāgatavojas pamest eirozonu, liecina plašsaziņas līdzekļu apkopotā informācija par iespējamiem scenārijiem.

 

"Jā" balsojums, iespējams, nozīmētu arī jaunas valdības veidošanu Grieķijā. Finanšu ministrs Janis Varufakis paziņojis, ka atkāpsies pozitīva balsojuma gadījumā. Tiesa, pašreizējais premjerministrs Aleksis Ciprs par savu iespējamo rīcību nav skaidri izteicies.

Iespējams, valdībai atkāpjoties, Grieķijā būtu jārīko arī ārkārtas vēlēšanas, jo pašreizējam parlamentam, kuru veido konservatīvie spēki un A. Cipra kreisā partija, varētu būt grūtības vienoties par jaunas, kopīgas valdības izveidošanu.

Pat "Jā" balsojuma gadījumā Grieķijas nākotne būtu neskaidra, jo, lai tiktu panākta jauna vienošanās par jaunu finansiālās palīdzības programmu, visticamāk, būs nepieciešamas vairākas nedēļas, taču Grieķijas situācija prasa tūlītēju risinājumu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) patlaban balsta Grieķijas finanšu sistēmu, sniedzot aizdevumus Grieķijas bankām. Taču Grieķijai ECB 20. jūlijā jāatmaksā 3,5 miljardi eiro. Ja Grieķija to nespēs, ECB var pārtraukt sniegt atbalstu grieķu bankām, kas nozīmētu Grieķijas finanšu sektora sabrukšanu.

Arī "Nē" balsojuma gadījumā A. Cipra vadība, visticamāk, censtos atsākt pārrunas, taču nav zināms, vai starptautiskie aizdevēji tām būs atvērti.

ECB, kas ir viens no Grieķijas aizdevējiem, visticamāk, pārstātu sniegt atbalstu Grieķijas bankām un valstij būtu jāievieš paralēla valūta, lai rekapitalizētu bankas.

Saglabājoties ierobežotai eiro pieejamībai, šo valūtu nāktos izmantot arī, lai maksātu algas valsts darbiniekiem. Taču tas būtu tikai īstermiņa risinājums – šī valūta strauji zaudētu vērtību, iegrūžot cilvēkus dziļākā nabadzībā, un, visticamāk, tas novestu pie izstāšanās no eirozonas.

Vienlaikus Grieķijas aiziešana no eirozonas varētu nozīmēt satricinājumu ne tikai Grieķijai, bet visai eirozonai.

Turklāt, tas nozīmēs, ka starptautiskie aizdevēji, kuriem pieder 80 % no Grieķijas 300 miljardu eiro lielā parāda, nekad neatgūs Grieķijai aizdoto naudu.

Kā ziņots, svētdien Grieķijā referenduma balsošanas iecirkņi durvis vēra plkst. 7 (pēc vietējā un Latvijas laika) un būs atvērti līdz plkst. 19. Pirmie rezultāti ir gaidāmi aptuveni plkst. 21.

Grieķiem ar "Jā" vai "Nē" jāatbalsta vai jānoraida starptautisko aizdevēju izvirzītie nosacījumi Grieķijas ekonomikas turpmākai glābšanai.