01.07.2015 14:55

Grieķija ir gatava pieņemt lielāko daļu kreditoru reformu priekšlikumu

Autors  LETA/AFP/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Grieķija ir gatava pieņemt lielāko daļu kreditoru reformu priekšlikumu www.politico.eu

Grieķija ir gatava pieņemt lielāko daļu kreditoru reformu priekšlikumu, taču ar dažiem nosacījumiem, liecina Grieķijas premjera Alekša Cipra otrdienas vakarā nosūtīta vēstule kreditoriem.

Grieķijas valdība trešdien apstiprināja, ka nosūtījusi "labotu" priekšlikumu starptautiskajiem kreditoriem, cerot noslēgt vienošanos un novērst finanšu sabrukumu.

Ciprs vēstulē raksta, ka Grieķija pieņems Eiropas Savienības (ES) svētdien publiskotos starptautisko kreditoru reformu priekšlikumus, kuriem ir jāveic "daži labojumi, papildinājumi vai skaidrojumi".

Viņa vēstulē ES, Eiropas Centrālajai bankai (ECB) un Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) lūgta "jauna vienošanās, kas regulēs valsts finanšu jautājumus ar Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM), lai nodrošinātu parāda uzturēšanas iespējas, koncentrējoties uz izaugsmi", paziņoja avots valdībā.

Grieķijas valdība piektdien noraidīja kreditoru piedāvājumu apmaiņā pret vairāku reformu īstenošanu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, paziņodama, ka šīs prasības izraisītu recesiju un ka piedāvātā summa nav pietiekama. Grieķijas valdība par reformu priekšlikumu nākamsvētdien izsludinājusi referendumu.

Grieķijas iesniegtie labojumi paredz pievienotā vērtības nodokļa atlaides saglabāšanu Grieķijas salām, uz vairākiem mēnešiem atlikt reformas par pensionēšanās vecumu un uz ilgāku laiku saglabāt "solidaritātes piemaksas" nabadzīgajiem pensionāriem.

Tikmēr Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible trešdien paziņoja, ka Grieķija raida juceklīgus signālus un aicināja to izskaidrot savu pozīciju pirms sarunām ar kreditoriem.

Šeible norādīja uz pretrunīgajām ziņām par to, vai Atēnas joprojām plāno nedēļas nogalē rīkot referendumu un vai tā šajā jautājumā atbalsta "jā" vai "nē" balsojumu.

"Tāpēc Grieķijai ir vispirms jāizskaidro sava pozīcija, ko tā grib, un tad mēs par to runāsim apstākļos, kas tagad ir daudz sarežģītāki," pavēstīja Šeible.

Kā ziņots, eirozonas finanšu ministri otrdien atteicās pagarināt Grieķijas glābšanas programmas termiņu, bet trešdien sarunas turpināsies, paziņojušas amatpersonas. Ciprs bija pieprasījis glābšanas programmas īstermiņa pagarinājumu, lai izvairītos no "tehniskas maksātnespējas" Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), kuram Atēnām otrdien bija jāatmaksā 1,6 miljardi eiro.