26.06.2015 16:40

Francijā uzbrukumā gāzes rūpnīcai nogalināts viens cilvēks un desmit ievainoti (papildināta)

Autors  LETA/AFP/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Francijā uzbrukumā gāzes rūpnīcai nogalināts viens cilvēks un desmit ievainoti (papildināta) www.ledauphine.com

Piektdien Francijas centrālajā daļā netālu no Lionas pilsētas kāds vīrietis, nesot islāmistu karogu, uzbrucis gāzes rūpnīcai, nogalinot vienu cilvēku un divus ievainojot, ziņo tiesībsargājošās iestādes.

Rūpnīcai uzbrukumu sarīkojušais vīrietis ir arestēts. Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs paziņoja, ka tas ir trīs bērnu tēvs Jasins Salhi, kuram bijusi saistība ar salafistu kustību. Viņš ir 35 gadus vecs vietējais iedzīvotājs un bijis zināms Francijas izlūkdienestiem par saviem radikālajiem uzskatiem, taču netika uzskatīts par draudu. Pret viņu 2006. gadā tika sākta izmeklēšana, taču 2008. gadā tā netika turpināta, un viņam nav kriminālas pagātnes, sacīja Kazenēvs.

Kā pavēstīja Kazenēvs, uzbrucēju pieveicis un neitralizējis vietējais ugunsdzēsējs, kurš izrādījis "drosmi un saglabājis vēsu prātu".

Pēc ministra teiktā, arestēti vairāki ar uzbrucēji saistīti cilvēki, domājams, viņa ģimenes locekļi.

Arestētais vīrietis atsakās runāt ar policistiem.

Kā radiostacijai "Europe 1" pastāstīja Salhi sieva, viņai nav izpratnes par notikušo. "Es nezinu, kas notika. Viņš šorīt plkst. 7 devās uz darbu. Viņš veic piegādes. Es pazīstu savu vīru. Mums ir normāla ģimenes dzīve. Viņš dodas uz darbu, viņš nāk mājās. Mēs esam normāli musulmaņi. Mēs ievērojam ramadānu. Mums ir trīs bērni un normāla ģimenes dzīve," sacīja aizdomās turētā sieva.

Varasiestādes šobrīd pārbauda, vai viņam nav bijis līdzzinātāja.

Kā ziņo laikraksts "Le Dauphine Libere", uzbrucējs ar automašīnu iebraucis rūpnīcā un ietriecies gāzes balonos, izraisot sprādzienus un ugunsgrēku. Netālu no rūpnīcas atrasts līķis bez galvas.

"Saskaņā ar sākotnējo informāciju viens vai vairākas personas ar transportlīdzekli iebrauca rūpnīcā. Tad notika sprādziens," sacīja viens no avotiem. "Netālu no rūpnīcas tika atrasts līķis bez galvas, taču mēs nezinām, vai tas uz turieni netika atvests. Notikuma vietā tika atrasts karogs ar arābu tekstu."

Kā pavēstīja varasiestādes, līķa galva esot uzkarināta uz rūpnīcas vārtiem un tā bijusi aprakstīta ar tekstiem arābu valodā.

Kā vēsta vietējie mediji, nogalinātais cilvēks ir vietējais uzņēmējs.

"Le Dauphine Libere" vēsta, ka pirms uzbrukuma vīrietis tika manīts braukājam uz priekšu un atpakaļ pie rūpnīcas. Kā pavēstīja avots drošības iestādēs, viņiem pēdējās nedēļās bijusi izsludināta augstākās pakāpes trauksme un viņi bijuši gatavi "šāda veida uzbrukumam".

Tikmēr Francijas premjerministrs Manuels Valss licis pastiprināt drošības pasākumus ap paaugstināta riska objektiem un notikušo raksturojis kā "islāmistu terorismu".

"Islāmistu terorisms atkal ir skāris Franciju," pavēstīja Valss, kurš notikušā dēļ pārtrauc vizīti Dienvidamerikā.

Saistībā ar uzbrukumu priekšlaicīgi vizīti Briselē pārtraucis arī Francijas prezidents Fransuā Olands, kur viņam bija paredzēts piedalīties Eiropas Savienības līderu samitā.

Olands notikušo raksturojis kā teroraktu.

"Šis uzbrukums tika veikts ar transportlīdzekli, kuru vadīja viena persona, iespējams, kuru pavadīja vēl viena persona, kas lielā ātrumā ietriecās objektā, kurā atradās gāzes baloni," sacīja Olands. "Nodoms nešaubīgi bija izraisīt sprādzienu. Tas bija terorakts."

Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par terorismu.