25.06.2015 09:40

Lielbritānijas karaliene vizītē Vācijā brīdina pret šķelšanos Eiropā

Autors  LETA/AFP/BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielbritānijas karaliene vizītē Vācijā brīdina pret šķelšanos Eiropā philly.com/AP

Lielbritānijas karaliene Elizabete II, trešdien viesojoties Vācijā, brīdinājusi pret šķelšanos Eiropā. 89 gadus vecā karaliene, kura kopā ar savu 94 gadus veco vīru princi Filipu trešdien ieradās valsts vizītē Vācijā, sacīja, ka viņas paaudze pieredzējusi gan pašu ļaunāko, gan labāko no mūsu kontinenta.

Elizabete II sacīja, ka pieredzējusi arī to, ka situācija var strauji uzlaboties, bet uzsvēra, ka nepieciešams smagi strādāt, lai saglabātu pēckara periodā sasniegto.

"Mēs zinām, ka šķelšanās Eiropā ir bīstama un ka mums pret to jāsargājas gan mūsu kontinenta rietumos, gan austrumos," uzsvēra karaliene, kura Berlīnē tikās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Merkele vēlāk tikās arī ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu, kurš cer gūt Vācijas atbalstu savām iecerētajām reformām Eiropas Savienībā (ES).

Bakingemas pils paziņoja, ka karalienes komentāri nav bijuši par Kemerona ES plāniem.

"Tas nav par ES. Karaliene ir apolitiska," uzsvēra Bakingemas pils.

Kemerons ir apsolījis līdz 2017. gadam sarīkot referendumu par Lielbritānijas turpmāko dalību ES. Pirms referenduma viņš apņēmies panākt vienošanos par reformām savienībā, kurām var būt nepieciešama ES līguma maiņa.

Vērtējot karalienes vizīti, Vācijas mediji tomēr norādījuši uz tās politisko simbolismu.

"Ikvienam karalienes žestam, ikvienam vārdam tuvākajās dienās ir nozīme," otrdien vēstīja biznesa laikraksts "Handelsblatt". Savukārt izdevums "Bild" raksturoja Elizabeti II kā "britu diplomātijas slepeno ieroci", norādot, ka šīs vizītes mērķis ir "atgādināt visiem to, cik nabadzīga būtu Eiropa bez Lielbritānijas".

Elizabeti II un princis Filips Vācijā uzturēsies līdz piektdienai.