29.05.2015 10:44

Sibīrijas mēra sporas kļūdas dēļ varētu būt saņēmušas 18 ASV laboratorijas

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Apmēram 18 ASV laboratorijas varētu būt saņēmušas Sibīrijas mēra sporas, kuras kļūdas dēļ izsūtījusi ASV armija, ceturtdien atzina varasiestādes.

Viens no saņēmējiem - privāts ASV Mērilendas štata uzņēmums - piektdien apliecinājis, ka saņēmis dzīvu paraugu. Piektdien sākta steidzama visa izsūtītā materiāla pārbaude.

Pārējās 17 laboratorijas, tostarp ASV Osanas gaisa spēku bāze Dienvidkorejā, saņēmušas sporas no tās pašas partijas, un arī tās varētu būt aktīvas, atzina Pentagons un ASV Slimību kontroles centrs.

Sporas uzmanīgi tiek nogādātas uz Slimību kontroles centru Atlantā, pavēstīja tā pārstāvis Džeisons Makdonalds.

"Mēs sākam tās saņemt," viņš sacīja, bet brīdināja, ka sporām jāļauj piecas dienas augt, lai varētu noteikt, vai tajās ir dzīvs Sibīrijas mēris.

Sibīrijas mēris 18 laboratorijām tika nosūtīts no Aizsardzības ministrijas laboratorijas Jūtā, kur sporas tika apstarotas un it kā iznīcinātas.

Patlaban četri laboratoriju darbinieki Teksasā, Delavarā un Viskonsīnā piesardzības dēļ lieto antibiotikas, stāstīja Makdonalds.

Arī Osanas gaisa bāzē 22 cilvēkiem sākta profilaktiska ārstēšana, apliecināja Pentagons.

Sporu partija tika apstarota 2014. gada martā un privātām laboratorijām tās netika nosūtītas agrāk kā 2015. gada aprīlī, apgalvo Pentagons.