27.05.2015 21:17

ASV ģenerālprokurore: FIFA aresti veikti saistībā ar 2010. gada Pasaules kausu

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ASV ģenerālprokurore: FIFA aresti veikti saistībā ar 2010. gada Pasaules kausu abcnews.com/AP

Skaļie Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) amatpersonu aresti veikti saistībā ar kukuļdošanu cīņā par 2010. gada Pasaules kausa finālturnīra organizēšanas tiesībām, trešdien preses konferencē pauda ASV ģenerālprokurore Loreta Linča.

"Aptuveni 2004. gadā sākās pretendēšana uz iespēju rīkot 2010. gada Pasaules kausa finālturnīru, kas noslēgumā tika piešķirts Dienvidāfrikas Republikai, un sacensības pirmoreiz rīkoja Āfrikā," teica Linča. "Tomēr pat šajā vēsturiskajā notikumā tika izmantoti kukuļi, lai ietekmētu lēmumu."

Tikmēr Ņujorkas prokurors Kellijs Karijs pauda, ka trešdien veiktie aresti "ir tikai sākums", bet izmeklēšana, kas ilgst jau gadu, ir tālu līdz finišam.

"Varu atklāt, ka izmeklējam gan atsevišķu personu, gan valstu kopumu iesaisti," pauda Karijs.

Linča nekomentēja iespējamās nelikumības 2018. un 2022. gada finālturnīra rīkošanas tiesību piešķiršanā attiecīgi Krievijai un Katarai, tomēr uzsvēra, ka saistībā ar to atsevišķu izmeklēšanu veic kolēģi Šveicē.

Tomēr ASV ģenerālprokurore izteicās, ka ar koruptīvām darbībām FIFA vadība ir pazīstama jau kopš 1991. gada, paužot, ka kukuļi ņemti "atkal un atkal, gadu pēc gada". Kā piemēru viņa minēja gadījumu, kad, lai ASV iegūtu iespēju rīkot 2016. gada "Copa America" turnīru, tās vispirms kukuļos samaksājušas 110 miljonus dolāru (100 miljonus eiro). Kopā šajos 24 gados kukuļos varētu būt iekasēti vairāk nekā desmit miljardi dolāru.

Linča atklāja, ka apsūdzības pašlaik izvirzītas pret 14 personām, bet septiņas no amatpersonām, kas trešdien tika arestētas Šveicē, tiks pieprasīts izdot ASV. Savukārt Šveice jau pavēstījusi, ka seši no šiem cilvēkiem protestē pret savu gaidāmo izdošanu.

"Tiek uzskatīts, ka kukuļi saņemti par mediju, mārketinga un sponsorēšanas tiesību piešķiršanu uzņēmumiem saistībā ar futbola turnīriem Latīņamerikā. Personas aizturētas uz aizdomu pamata par darbību nelikumībās no deviņdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām. Saskaņā ar pieprasījumu noziegumi tika gatavoti ASV, bet pārskaitījumi veikti caur ASV bankām," iepriekš paziņojumā atklāja Šveices Tieslietu ministrija.

Tiek vēstīts, ka aizturēti Kostarikas Futbola federācijas (FCF) prezidents Eduardi Lī Sančess, Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas futbola asociācijas (CONCACAF) vadītājs un FIFA viceprezidents Džefrijs Vebs, vēl viens FIFA viceprezidents Euhenio Figeredo no Urugvajas, kurš agrāk pildījis Dienvidamerikas Futbola asociācijas prezidenta pienākumus.

Tāpat arestēti Nikaragvas Futbola federācijas prezidents Hulio Roča Lopess, Kostass Takass no Kaimanu salām, kurš ir Veba palīgs, Venecuēlas Futbola federācijas prezidents Rafaels Eskivels, kā arī bijušais Brazīlijas Futbola konfederācijas prezidents un bijušais FIFA Izpildkomitejas biedrs Žuzē Marija Marins.

Kā zināms, FIFA amatpersonas bija ieradušās Cīrihē, jo tur ceturtdien plānots sākties prestižās organizācijas kongresam, kurā gaidāmas arī prezidenta vēlēšanas. Pēc tam, kad vairāki kandidāti nolēma atsaukt savu pieteikumu, asociācijas prezidenta vēlēšanās piedalīsies tikai ilggadējais tās vadītājs Zeps Blaters un FIFA viceprezidents Jordānijas princis Ali bin al Huseins.

Blaters prezidenta vēlēšanās kandidēs jau savam piektajam termiņam, kas futbola sabiedrībā izraisījis asu reakciju, jo iepriekš viņš bija izteicies, ka uz augsto amatu vairs nekandidēs.

Aprīļa sākumā Blaters atklāja, ka vēlētos jaunus pasākumus, lai mazinātu Eiropas ietekmi futbolā. Tāpat viņš bija izteicies, ka Āfrikas un Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību valstu zonas komandām vajadzētu piešķirt vairāk vietu Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.