29.04.2015 13:27

Policija Baltimorā pielieto piparu gāzi agresīvā pūļa izklīdināšanai

Autors  LETA/AFP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

ASV policija Baltimorā otrdienas vakarā bija spiesta pielietot dūmu sveces un piparu gāzes granātas, lai izklīdinātu vairākus simtus agresīvu protestētāju, kas nepakļāvās pilsētā noteiktajai komandantstundai, ziņo policija un mediji.

Tomēr lielākoties komandantstunda bijusi efektīva, paziņoja policija.

Komandantstunda, kas stājās spēkā plkst. 22.00 (trešdien plkst. 5.00 pēc Latvijas laika), noteikta uz nedēļu, reaģējot uz grautiņiem, kas Baltimorā sākās pirmdien pēc kāda melnādainā nāves policijas iecirknī.

"Komandantstundas pārkāpēji atsakās pakļauties policistu likumīgajām prasībām atbrīvot teritoriju," tviterī ziņoja policija, piebilstot, ka "noziedznieki" pie pilsētas bibliotēkas izraisījuši ugunsgrēku.

Televīzijā pārraidītajos kadros bija redzams, kā uz notikumu vietu virzās policijas bruņumašīnas.

Komandantstunda ir spēkā līdz plkst. 5.00.

Policijas komisārs Antonijs Bats preses konferencē pusnaktī paziņoja, ka arestēti desmit cilvēki, tostarp septiņi par komandantstundas neievērošanu.

"Komandantstunda patiesībā darbojas. Iedzīvotāji ir drošībā. Pilsēta ir stabila," pavēstīja komisārs.

Naktī uz otrdienu Baltimoru satricināja daudz lielākas nekārtības, kuru laikā tika arestēti vairāk nekā 250 cilvēki. Tika izlaupīti veikali, aizdedzinātas ēkas un vairāk nekā 140 automašīnas, ievainoti 20 policisti.

Policijas spēku atbalstam Baltimorā tika izvietota arī Nacionālā gvarde.

Merilendas gubernators Lerijs Hogans žurnālistiem atklāja, ka pilsētā izvietoti 2000 Nacionālā gvardes karavīru un vairāk nekā 1000 tiesībsargājošo iestāžu darbinieku.

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien nosodīja nekārtības, bet atzina, ka šis un līdzīgi incidenti, kas notikuši pēdējo mēnešu laikā, liek uzdot satraucošus jautājumus par policijas attieksmi pret melnādaino kopienām ASV.

Fērgusonā, Misūri pavalstī, baltais policists pagājušā gada augustā nošāva neapbruņoto melnādaino pusaudzi Maiklu Braunu, tādējādi izraisot valsts mēroga protestus.

Obama sacīja, ka kopš Fērgusonas notikumiem pieredzēti pārāk daudz gadījumu, kad policistu rīcība pret cilvēkiem, galvenokārt melnādainajiem amerikāņiem, liek uzdot jautājumus.

Prezidents norādīja, ka sava rīcība un attieksme jāpārdomā gan policijas iecirkņiem, gan kopienām, gan visiem amerikāņiem kā valstij.

"Tas nav nekas jaunas. Tas notiek jau desmitgadēm ilgi," viņš piebilda.

Nemieri Baltimorā izcēlās pēc Fredija Greja bērēm. Viņš bija melnādainais, kurš gāja bojā no aizturēšanas laikā un apcietinājumā gūtiem ievainojumiem. Viņu aizturēja tādēļ, ka viņš bija bēdzis, ieraugot policistus.

Pēc šī incidenta uz laiku atstādināti seši policisti un sākta notikušā izmeklēšana.