09.04.2015 11:23

"Amnesty International" aicina izmeklēt ukraiņu gūstekņu nogalināšanu

Autors  LETA/BBC
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" paziņojusi, ka tai ir pierādījumi par četru prokrievisko kaujinieku gūstā bijušo Ukrainas karavīru noslepkavošanu.

Liecinieki pastāstījuši, ka vienu Ukrainas armijas karavīru tiešā tēmējumā nošāvis kāds prokrievisko teroristu bandu vadonis.

Organizācija arī pavēstījusi, ka tās rīcībā ir video, kurā redzami trīs citi gūstā kritušie Ukrainas armijas karavīri, bet pēc tam viņi redzami morgā ar ložu brūcēm galvā un ķermeņa augšdaļā.

"Amnesty International" uzskata, ka šādu gūstekņu nogalināšanu var uzskatīt par kara noziegumu.

"Šīs ziņas ir pienācīgi, pilnīgi un neatkarīgi jāizmeklē un vaininieki jātiesā taisnīgā atzītu varu tiesā," norādījis "Amnesty International" direktora vietnieks Eiropā un Vidusāzijā Deniss Krivošejevs.

Aizdomas radās, kad viens no teroristu vadoņiem Ukrainas laikrakstam "Kyiv Post" atzinis, ka personīgi nogalinājis 15 sagūstītus Ukrainas armijas karavīrus.

Krievijas atbalstīto teroristu bandu padomdevējs BBC iepriekš stāstīja, ka viņi nogalinājuši cilvēkus vienā no kaujinieku kontrolētajām teritorijām, lai "izvairītos no haosa".

Tomēr cilvēktiesību aizstāvji pārkāpumos apsūdz abas konfliktējošās puses.

Kopš februāra Ukrainas austrumos saskaņā ar Minskas vienošanos iestājies trausls pamiers.

Gada laikā, kopš Austrumukrainā sākās konflikts starp prokrieviskajiem kaujiniekiem un Ukrainas valdību, saskaņā ar ANO datiem gājuši bojā vairāk nekā 6000 cilvēku.