27.03.2015 10:28

"Flightradar24": "Germanwings" lidmašīnas krišana tika ierosināta manuāli

Autors  LETA/DPA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Dati no avarējušās aviokompānijas "Germanwings" pasažieru lidmašīnas retranslatora liecina, ka straujā nolaišanās sākta manuāli, apstiprinot pieņēmumu, ka otrais pilots apzināti nogāzis lidaparātu, ceturtdien paziņojis lidojumu portāls "Flightradar24".

Portāls, kas seko līdzi gaisa satiksmei, norādīja, ka trīs sekunžu laikā lidmašīnas autopilots tika manuāli izmainīts no 38 000 pēdu (aptuveni 12 500 metru) augstuma uz 100 pēdu (30,5 metru) augstumu.

"Deviņas sekundes vēlāk lidmašīna sāka nolaisties," norādījis portāls.

"Flightradar24" analizētie dati iegūti no lidmašīnas retranslatora automātiskās atbildes uz radaru pieprasījumiem.

Kā ziņots, otrdien Alpos nogāzās "Germanwings" lidmašīna "Airbus 320", kas atradās ceļā no Barselonas uz Diseldorfu. Katastrofā gāja bojā visi 150 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.

Francijas prokurori ceturtdien pavēstīja, ka "Germanwings" lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics apzināti nogāzis lidmašīnu, taču viņa motīvi pagaidām nav zināmi.

Lubics ieslēdzies pilota kabīnē un manuāli sācis strauju nolaišanos, neatbildot uz pilota un apkalpes locekļu dauzīšanos pie durvīm, secinājušas varasiestādes.

Šaušalīgais atklājums, ka otrais pilots apzināti nogāzis lidmašīnu, pamudinājis aviācijas dienestus pārskatīt drošības noteikumus, kas līdz šim bija vērsti uz to, lai neļautu potenciālajiem lidmašīnu nolaupītājiem iekļūt pilota kabīnē.

Jaunzēlande, Kanāda un vairākas atsevišķas aviokompānijas jau ceturtdien paziņoja, ka pieprasīs divu cilvēku klātbūtni kabīnē jebkuros apstākļos. Proti, vienam pilotam izejot no kabīnes kaut uz īsu brīdi, viņa vietā kabīnē jāuzturas kādam lidmašīnas apkalpes loceklim.

Arī Austrālijas premjerministrs paziņoja, ka drošības procedūras tiks pārskatītas, kā tas tiek darīts pēc visiem lieliem aviācijas negadījumiem.

Tomēr "Germanwings" izpilddirektors Tomass Vinkelmans pauda bažas, vai šie noteikumi tiešām palīdzēs.

"Jautājums, ko es sev uzdodu, ir, ja kāds grib pastrādāt krimināli sodāmu darbību ar šādu enerģiju, vai no tā ir iespējams izvairīties, piemēram, ar stjuarta klātbūtni pilota kabīnē," intervijā raidorganizācijai ZDF ceturtdien norādīja Vinkelmans.

Iepriekš:

Francijas Alpos nogāzusies "Germanwings" pasažieru lidmašīna "Airbus A320"

Prokurors: "Germanwings" otrais pilots apzināti nogāzis lidmašīnu