03.04.2014 10:52

Ģenerālprokuratūra: Janukovičs caur savu administrāciju deva pavēli šaut uz Maidana protestētājiem

Autors  LETA/UNIAN-Korrespondent.net
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ģenerālprokuratūra: Janukovičs caur savu administrāciju deva pavēli šaut uz Maidana protestētājiem ekrānšāviņš no youtube.com

Pavēli pielietot ieročus pret mītiņotājiem Kijevā deva Viktors Janukovičs caur savu administrāciju, Iekšlietu ministriju un Drošības dienestu, paziņojis Ukrainas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Oļegs Mahņickis.

Šobrīd noskaidrots, ka uz protestētājiem šāvuši specvienības "Berkut" darbinieki, kuriem kopš tās izveides 1992. gadā bijušas iespējas un pilnvaras pielietot šaujamieročus, ieskaitot automātiskos un snaiperu šautenes.

Kā paziņoja Ģenerālprokuratūra, izmeklēšanā noskaidrots, ka mērķēti šāvieni no snaipera šautenes SKS raidīti no viesnīcas "Ukraina" ēkas. Tiek pārbaudīta informācija par snaiperu atrašanos citās ēkās, tai skaitā Oktobra pilī, viesnīcā "Kazackaja" un Arodbiedrību namā.

Tiek arī pārbaudīta informācija, ka protestētāju apšaušanā Maidanā bija piesaistīti kaujinieki no citām Ukrainas spēka struktūru specvienībām, tostarp no Drošības dienestā ietilpstošās vienības "Alfa".

Šobrīd ir aizturēti deviņi Kijevas "Berkut" darbinieki, kuri tiek turēti aizdomās protestētāju slepkavībā, plānots aizturēt vēl četrus, paziņoja Mahņickis.

"Aizturēta virkne specvienības "Berkut" darbinieku. Tā ir "Berkut" specrota, tā dēvētā melnā rota. Šai rotai tika izsniegti ieroči, tajā skaitā snaiperu," sacīja Mahņickis.

Savukārt viņa vietnieks Aleksejs Bagancs pavēstīja, ka parastie "berkutieši" šaujamieročus nav saņēmuši.

"Saņēma tika specrota. Viņu uzdevums bija, kā viņi šodien skaidro, lai gan mēs viņiem līdz galam neticam, atšaudīties no uzbrūkošajiem mītiņotājiem un dot iespēju neapbruņotajiem "Berkut" pamata spēkiem atkāpties no Institūta ielas uz Banku rajonu un "Nacionālo" viesnīcu," sacīja Bagancs.

Ģenerālprokuratūras preses dienestā norādīja, ka tās darbiniekiem nākas atjaunot visu Kijevas centrā notikušās cilvēku apšaušanas ainu un apstākļus, jo iepriekšējā Ģenerālprokuratūras vadība iznīcinājusi visus dokumentus un pierādījumu bāzi.

Kā ziņots, Janukovičs trešdien Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas sniegtā intervijā vairākiem telekanāliem paziņoja, ka nav devis komandu pielietot ieročus pret Maidana aktīvistiem.

Likumsargu rīcībā jau ir snaiperu atrašanās vietu adreses, to cilvēku saraksts, kas piedalījās mierīgo iedzīvotāju apšaušanā. Snaiperu ieroči ir konfiscēti, patlaban tos pārbauda izmeklētāji.

Medijos iepriekš parādījušās ziņas, ka par šaušanu uz Maidana dalībniekiem snaiperi pelnījuši 40 000 dolāru (30 000 eiro) dienā.

20. februārī snaiperu apšaudēs Kijevā dzīvības zaudēja ap simts cilvēki, bet vēl daudzi tika ievainoti.