21.03.2014 12:04

ES un Ukraina parakstījušas asociācijas līguma politisko daļu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ES un Ukraina parakstījušas asociācijas līguma politisko daļu zn.ua

Vienošanos piektdien Briselē parakstīja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu, Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks un 28 Eiropas Savienības valstu pārstāvji.

Asociācijas līguma parakstīšana bija paredzēta pagājušā gada novembra beigās, taču nedēļu iepriekš Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs no šīs idejas atteicās, kas izraisīja plašus nemierus un vēlāk arī vardarbīgas sadursmes.

Asociācijas līguma ekonomiskās daļas parakstīšana paredzēta pēc 25. maijā plānotajām Ukrainas prezidenta vēlēšanām, ziņo LETA.

Piektdien dažu stundu laikā tika pieņemti vēl vairāki ar situāciju Ukrainā saistīti lēmumi.

Ukrainas Konstitucionālā tiesa pēc Ukrainas parlamenta spīkera un prezidenta pienākumu izpildītāja Aleksandra Turčinova aicinājuma par konstitūcijai neatbilstošu oficiāli atzinusi 11. martā pieņemto Krimas Autonomās Republikas deklarāciju par neatkarības pasludināšanu.

Savukārt Krievijas parlamenta augšpalāta Federācijas padome vienbalsīgi ratificēja vienošanos par Krimas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā. Par šo lēmumu nobalsoja visi 155 senatori, kas piedalījās sēdē. Dažas stundas vēlāk Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumus par Krimas aneksiju.

Kā zināms, dienu iepriekš vienošanos ratificēja arī Krievijas Valsts dome.