18.03.2014 14:27

Putins paraksta vienošanos par Krimas uzņemšanu Krievijas sastāvā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien Kremlī uzstājās ar uzrunu, kuras noslēgumā aicināja Krievijas Federācijas sastāvā uzņemt divas jaunas teritorijas – Krimu un Sevastopoli. Vienošanās ar Krimas līderiem uzreiz pēc tam svinīgi parakstīta.

V. Putina runu klātienē klausījās Krievijas parlamenta deputāti, reģionu vadītāji un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, ar atsauci uz aģentūru "Itar-Tass" ziņo "delfi.lv". Klausītāji bieži pārtrauca prezidenta runu ar vētrainiem aplausiem.

Skaļi aplausi un ovācijas pāršalca zāli, kad V. Putins runas noslēgumā aicināja pievienot Krimu un Sevastopoli Krievijai, norādot, ka nešaubās par deputātu atbalstu šim lēmumam.

Referendums par Krimas pievienošanos Krievijai noticis "pilnībā atbilstoši demokrātiskām procedūrām un starptautiskajām tiesību normām", uzrunā apgalvoja V. Putins.

Viņš norādīja, ka Krima "vienmēr ir bijusi neatņemama Krievijas daļa". Krimas pievienošana Ukrainai notikusi, pārkāpjot konstitucionālās normas. "Totalitāras valsts apstākļos iedzīvotājiem neko nejautāja, vienkārši nostādīja fakta priekšā," skaidro V. Putins. Iniciatīva nāca no PSRS prezidenta Ņikitas Hruščova – par šī lēmuma iemesliem skaidrībā jātiek vēsturniekiem, norādīja V. Putins.


Pēc PSRS sabrukuma krievi ir kļuvuši par vienu no visvairāk sadalītajām tautām, norādīja prezidents. Krievi ir noguruši no pastāvīgās krīzes, kas Ukrainā valda vairāk nekā 20 gadus, uzsvēra Kremļa saimnieks.

"Mēs negribam Ukrainas sadalīšanu," uzsvēra V. Putins, norādot, ka Krievija neplāno iebrukt citos Ukrainas reģionos.

Referenduma rezultāti esot norādījuši, ka "uz Krieviju orientējas arī nozīmīga daļa Krimas tatāru", norādīja V. Putins, piebilstot, ka ir jāpieņem lēmumi, lai pabeigtu Krimas tatāru tautas reabilitāciju. Prezidents uzskata, ka Krimā būtu jābūt trīs oficiālām valodām – krievu, ukraiņu un Krimas tatāru.

Jau vēstīts, ka Ukrainā ietilpstošajā Krimas Autonomajā Republikā 16. martā notika referendums par pussalas pievienošanos Krievijai. Vēlmi saistīt savu nākotni ar kaimiņvalsti izteikuši 97 % balsotāju.

ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis, pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83 % Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.