17.03.2014 16:11

ES un ASV piemēro sankcijas pret Krievijas un Krimas amatpersonām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
ES un ASV piemēro sankcijas pret Krievijas un Krimas amatpersonām ec.europa.eu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien vienojušies par sankcijām, kuras tiks vērstas pret 21 Krievijas un Krimas amatpersonu. Par sankcijām pret septiņām augstām Krievijas amatpersonām pirmdien paziņoja arī ASV.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savā tvitera kontā pavēstīja, ka pret šīm personām tiek noteikti ceļošanas ierobežojumi un ka tiek iesaldēti viņu banku aktīvi. Turklāt, ja situācija tuvākajā laikā neuzlabosies, varētu sekot vēl jaunas sankcijas. Nedaudz agrāk līdzīga rakstura paziņojumus sniedza arī Austrijas un Lietuvas ārlietu ministri.

Šonedēļ Briselē paredzēts ES samits, kura galvenais jautājums būs Krimas konflikts. Nav izslēgts, ka sanāksmes laikā amatpersonu loku, pret kurām vērstas sankcijas, varētu paplašināt.

Aģentūra LETA ziņo, ka to personu saraksts, pret kurām "par Ukrainas suverenitātes apdraudēšanu" vērstas sankcijas, tiks publicēts ES oficiālajā laikrakstā "Official Journal", taču diplomāti pavēstījuši, ka 13 no tām ir Krievijas amatpersonas, bet astoņas pārstāv Krimas separātistu pašpasludinātās iestādes.

Dažas stundas vēlāk aģentūra "Reuters" paziņoja, ka ar ASV prezidenta Baraka Obamas rīkojumu tiek iesaldēti vairāku augsta ranga Krievijas politiķu banku aktīvi un viņiem būs liegta iebraukšana ASV. Šo personu vidū ir Krievijas premjerministra vietnieks Dmitrijs Rogozins, parlamenta augšpalātas spīkere Valentīna Matvijenko un Vladimira Putina padomnieks Sergejs Glazjevs.

Līdzīgas sankcijas ASV izvērš arī pret Viktoru Janukoviču un Krimas separātistu līderiem Sergeju Aksjonovu un Vladimiru Konstantinovu.