08.03.2014 21:34

Obama apliecina stingru atbalstu Baltijas valstu drošībai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Obama apliecina stingru atbalstu Baltijas valstu drošībai ktla.com

ASV prezidents Baraks Obama, uzrunājot Baltijas valstu kolēģus, uzsverot NATO līguma 5. paragrāfa būtību, atkārtoti apliecināja ASV atbalstu Baltijas valstu drošībai un uzsvēra, ka Baltijas valstis ir nozīmīgi ASV partneri.

8. martā pēc ASV prezidenta iniciatīvas notika pusstundu ilga telefonsaruna ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Igaunijas Republikas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Lietuvas Republikas prezidenti Daļu Grībauskaiti. Saruna skāra virkni būtisku jautājumu saistībā ar Krievijas rīcību, iejaucoties suverēnas valsts Ukrainas iekšējās lietās.

Visi sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka Krievijas rīcība Ukrainā, pārkāpjot tās suverenitāti un apdraudot teritoriālo nedalāmību, ir nepieņemama, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Baraks Obama informēja Baltijas valstu prezidentus, ka ASV konsultējas ar partneriem Eiropas Savienībā (ES), kas bija arī šīs sarunas viens no mērķiem, un citur pasaulē, lai dotu skaidru signālu Krievijai par tās rīcības neatbilstību starptautiskajai tiesību sistēmai. ASV prezidents uzsvēra, ka situācijai nepieciešama deeskalācija un tiek meklēts diplomātisks risinājums.

Andris Bērziņš pateicās par ASV atbalstu, kas jau izskanēja pirms dažām dienām notikušajā telefona sarunā ar viceprezidentu Džo Baidenu. Par šādu rīcību realitātē liecina arī ASV ātrā reakcija, nosūtot papildu lidmašīnas patrulēšanai Baltijas gaisa telpā.

Sarunas dalībnieki pauda vienotu viedokli par nepieciešamību atbalstīt Ukrainu. Šajos apstākļos nepieciešama vienota nostāja ES, kas jau tika demonstrēta ar Eiropadomes 6. marta paziņojumu, kurā tika noteikta tūlītēja ES reakcija un iezīmēta tālākā darbība gadījumā, ja nenotiek situācijas deeskalācija. Tāpat sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka šāda Krievijas rīcība ietekmē drošības situāciju reģionā, ko nedrīkst atstāt bez ievērības.

Valsts prezidents Andris Bērziņš aicināja ASV prezidentu apmeklēt Baltijas valstis.