06.03.2014 14:21

Maidana aktīviste noraida Igaunijas ministra viņai piedēvētos spriedumus par snaiperiem

Autors  LETA/ERR
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Maidana aktīviste noraida Igaunijas ministra viņai piedēvētos spriedumus par snaiperiem ekrānšāviņš no youtube.com

Maidana aktīviste Olga Bogomoļeca, kas Kijevā tikās ar Igaunijas ārlietu ministru Urmasu Paetu, paziņojusi, ka nav igauņu viesim teikusi, ka miliči un protestētāji būtu nogalināti no vieniem un tiem pašiem ieročiem.

"Es pati redzēju tikai demonstrantus, es nezinu, kāda veida ievainojumi bija karavīriem, man nav pieejas šiem cilvēkiem," Igaunijas nacionālā raidorganizācija ERR citē Maidana aktīvistes teikto, atsaucoties uz britu laikrakstu "The Daily Telegraph".

O. Bogomoļeca arī sacīja, ka viņa lūgusi izmeklētājus veikt pilna apjoma tiesu medicīnisko ekspertīzi par nāves gadījumiem Maidanā.

"Tie, kas vienkārši redz upurus ievainojumu ārstēšanas laikā, nevar izlemt, kāda veida ieroči ir izmantoti, ceru, ka ārvalstu eksperti un Ukrainas izmeklētāji noskaidros, kāda veida ieroči ir izmantoti, kas bija saistīti ar slepkavībām un kādā veidā tās notika – man nav datu, lai kaut ko pierādītu," sacīja ārste.

O. Bogomoļeca nav vienisprātis ar U. Paetu, kurš izteicis pieņēmumu, ka asinspirti Maidanā sarīkojusi opozīcija.

Tīmekļa vietnē "YouTube" parādījies Igaunijas ārlietu ministra U. Paeta un Eiropas Savienības augstās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones telefonsarunas ieraksts. Tās gaitā viņi spriež par to, kas ir nolīdzis Maidanā šāvušos snaiperus.

U. Paets, atsaucoties uz O. Bogomoļecu, stāsta, ka ievainojumus radījušas lodes, kas izšautas no vieniem un tiem pašiem ieročiem.

"Ļoti satrauc tas, ka jaunā koalīcija negrib izmeklēt, kas tieši notika. Kļūst arvien skaidrāks, ka aiz snaiperiem stāvēja nevis [prezidents Viktors] Janukovičs, bet kāds no jaunās koalīcijas," sacīja U. Paets.

Pats U. Paets trešdien preses konferencē apstiprināja, ka nopludinātā telefonsaruna ir viņa un K. Eštones un tā notikusi 26. februārī pēc viņa vizītes Ukrainā.

"Uzradies sagrozīts sarunas ieraksts, kura mērķis ir diskreditēt jauno Ukrainas valdību. Es runāju par to, kādas notikušā versijas pastāv Ukrainā," skaidroja Igaunijas ārlietu ministrs. "Es neizteicu vērtējumu. Es tikai izteicu bažas – ja šādas runas sāks dzīvot savu dzīvi, tas var pasliktināt situāciju Ukrainā."