06.03.2014 12:35

Krimas parlaments nobalso par pievienošanos Krievijai (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Krimas parlaments nobalso par pievienošanos Krievijai (papildināta) continentalist.ru

Krimas Augstākā padome ceturtdien pieņēmusi lēmumu par autonomās republikas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā kā federācijas subjektam, paziņoja Krimas valdības vadītāja vietnieks Rustams Temirgalijevs.

Pēc parlamenta sēdes deputāti par to paziņojuši cilvēku pūlim pie ēkas, kas to uzņēmuši ar gavilēm un kliedzieniem "Krievija!", ar atsauci uz ziņu aģentūru "ITAR/TASS" ziņo LETA. Nedaudz vēlāk R. Temirgalijevs paziņoja, ka lēmums par Krimas iekļaušanos Krievijas Federācijas sastāvā stājas spēka līdz ar tā pieņemšanu, respektīvi, 6. martā.

Krimas autonomās republikas parlaments arī pieņēma lēmumu iepriekš 25. maijā un pēc tam 30. martā paredzēto referendumu par Krimas autonomiju pārcelt uz 16. martu. Tā dalībniekiem būs jāatbild uz jautājumu, vai Krimai būtu jāiekļaujas Krievijas Federācijas sastāvā vai arī jāpaliek kā autonomai republikai Ukrainas sastāvā.

Speciālisti jau pauduši viedokli, ka Krimas parlamenta pieņemtie lēmumi ir pretrunā gan ar republikas, gan Ukrainas konstitūciju. Tāpat tiek izteiktas šaubas par to, kā saspīlētajā situācijā desmit dienu laikā iespējams noorganizēt visus priekšdarbus referenduma sarīkošanai.

Ukrainas tieslietu ministrs Pāvels Petrenko paziņojis, ka referendums Krimā ir nelikumīgs, jo Ukrainas suverenitātes un teritoriālās vienotības jautājumus nevar izskatīt vietējos referendumos, bet gan tikai valsts mēroga referendumā. Līdzīgu viedokli jau paudušas arī ASV amatpersonas, kas apgalvo, ka neatzīs Krimas referenduma rezultātus.

Savukārt Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs aicinājis visus Krimas iedzīvotājus boikotēt jebkāda veida referenduma rīkošanas pasākumus un arī pašu balsošanu. R. Čubarovs arī vērsās pie starptautiskās sabiedrības, aicinot nekavējoties izskatīt jautājumu par ANO miera uzturētāju izvietošanu Krimā.

Kā zināms, februārī Krimas autonomās republikas parlaments atteicās atzīt Ukrainas jauno valdību, atstādināja līdzšinējo republikas valdību un premjerministra amatā iecēla Sergeju Aksjonovu. Kopš pagājušās nedēļas vidus smagi bruņoti Krievijas karavīri uniformās bez atšķirības zīmēm bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Krievijas prezidents otrdien preses konferencē izteicās, ka Maskava neizskata jautājumu par Krimas pievienošanos Krievijas Federācijai, taču vienlaikus norādīja, ka jebkurai nācijai ir tiesības uz pašnoteikšanos. Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

(papildināta ar 5.un 6. rindkopu)