04.03.2014 14:22

Putins: Šobrīd nav vajadzības ievest Krievijas spēkus Ukrainā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Putins: Šobrīd nav vajadzības ievest Krievijas spēkus Ukrainā rt.com

Pašreiz nav vajadzības ievest Krievijas spēkus Ukrainā, taču tāda iespēja joprojām ir, otrdien preses konferencē paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Krievijas prezidents apgalvoja, ka viņa rīcībā ir "Ukrainas leģitīmā prezidenta" Viktora Janukoviča aicinājums aizstāvēt Ukrainas pilsoņu dzīvību un brīvību. "Kā jūs zināt, likumīgais prezidents Janukovičs lūdza Krieviju likt lietā militāru spēku, lai glābtu vietējo iedzīvotāju dzīvības un aizsargātu viņu labklājību," sacīja Putins, kurš arī norādīja, ka Krievija ārkārtējā situācijā patur tiesības izmantot "visus līdzekļus" Ukrainas dienvidu un austrumu reģionu iedzīvotāju aizsardzībai.

V.Putins par vainīgajiem pašreizējā situācijā nosauca Ukrainas valsts vadību, ko uzskata par nelikumīgu. "Ukrainas tauta gribēja pārmaiņas, taču nedrīkst pieļaut pārmaiņas nelikumīgā ceļā." Viņaprāt, Ukrainai nepieciešama jauna konstitūcija, ko būtu jāpieņem referendumā.

Putins noliedza, ka militārās formās tērptās personas, kas pagājušās nedēļas beigās bloķēja lidostas Sevastopolē un Simferopolē, neesot bijuši Krievijas armijas kareivji, bet gan vietējo pašaizsardzības vienību kaujinieki. "Jūs taču redzējāt, cik profesionāli rīkojās cilvēki Kijevā. Kā specvienības. Kāpēc jūs domājat, ka Krimā nevarētu būt līdzīgi?" retoriski vaicāja Kremļa saimnieks, apgalvojot, ka Krievijas armijas formastērpiem līdzīgus ietērpus varot bez problēmām nopirkt veikalā.

V.Putins izteicās, ka, viņaprāt, Janukovičam neesot nākotnes politikā, bet uzturēšanās Krievijā viņam garantēta humanitāru apsvērumu dēļ. Par iespējamām Rietumu valstu sankcijām pret Krieviju prezidents neuztraucoties – lai to darot tie, kas šīs sankcijas domā ieviest.

Viņš arī uzstāja, ka militārās mācības bijušas jau iepriekš plānotas, jau beigušās, un pirmdien Putins uzdevis visiem karavīriem atgriezties militārajās bāzēs. "Esmu pārliecināts, ka Krievijas un Ukrainas militārpersonas būs vienā barikāžu pusē," piezīmēja Putins.