03.03.2014 22:36

Rinkēvičs: ES Ārlietu ministru padome Ukrainas jautājumā paliek pie kompromisa formulas

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu ministru padomes ārkārtas sanāksmē par situāciju Ukrainā izteikts nosodījums Krievijas rīcībai attiecībā uz starptautisko tiesību pārkāpumu un tā ir nodēvēta kā agresijas akts, informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Viņš vērtē, ka tas ir ļoti precīzs juridiskais formulējums. Tāpat arī nospriests, ka tiks sagatavota finansiālās palīdzības pakete Ukrainai, jo uzdevumu pie tas strādāt saņēmusi Eiropas Komisija. Tāpat nolemts, ka tajā brīdī, kad Ukrainas valdība ir gatava un ir iespējams parakstīt asociācijas līgumu, tas ir jādara.

Visasākās diskusijas izvērtušās par konkrētiem pasākumiem jeb par konkrētu iedarbīgu instrumentu paketi. Kā skaidro Rinkēvičs, tās bija asas diskusijas piecu stundu garumā. Valstu pārstāvju viedokļi dalījušies un rezultātā ārlietu ministri palikuši pie kompromisa formulas.

Ja tuvāko dažu dienu laikā situācija neuzlabojas, tad paredzēts pārtraukt ES dialogu ar Krieviju par bezvīzu režīma jautājumiem. Tāpat varētu izskatīt sankcijas pret Krievijas amatpersonām, piemēram, viņu kontu iesaldēšanu un iebraukšanas aizliegšanu Eiropas Savienībā. Rinkēvičs skaidro, ka sarakstā varētu arī būt ietvertas citas lietas, piemēram, ieroču un apbruņojuma embargo ieviešana no ES uz Krieviju.

Viņš prognozē, ka šie lēmumi situācijas pasliktināšanās gadījumā būs jāpieņem ES valstu un valdību vadītājiem ceturtdien, 6.martā, paredzētajā Eiropas Padomes ārkārtas sēdē. Tas nozīmējot, ka ceturtdien Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) būs jādodas un jālemj jau par konkrētākiem pasākumiem, norādīja ministrs.

LETA jau ziņoja, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.

Latvija stingri iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti un uzskata, ka jebkuri soļi, kas vērsti uz Ukrainas sabiedrības šķelšanu un valsts teritoriālās integritātes apšaubīšanu, ir kategoriski nosodāmi, teikts Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa, Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V), Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) un ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) kopīgā paziņojumā.