03.03.2014 06:08

NATO aicina uz Ukrainu nosūtīt starptautiskus novērotājus

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
NATO aicina uz Ukrainu nosūtīt starptautiskus novērotājus euobserver.com

NATO svētdien nosodīja Krievijas realizēto militāro eskalāciju Krimā un aicināja nosūtīt uz Ukrainu starptautiskus novērotājus.

"Ziemeļatlantijas Padome nosoda Krievijas Federācijas militāro eskalāciju Krimā un pauž dziļas bažas par Krievijas parlamenta doto atļauju pielietot Krievijas Federācijas bruņotos spēkus Ukrainas teritorijā," teikts NATO ārkārtas sanāksmes noslēgumā izdotajā paziņojumā.

Militārā alianse norāda, ka Krievijas rīcība "pārkāpj starptautiskos likumus un šis solis ir pretrunā NATO un Krievijas Padomes un Miera partnerattiecību principiem. Krievijai ir jāievēro tās pienākumi saskaņā ar ANO Hartu un EDSO principus, uz kā balstīts miers un stabilitāte Eiropā."

NATO aicina Krieviju mazināt saspīlējumu, kā arī ievērot savas starptautiskās saistības, tostarp 1994. gada parakstīto Budapeštas memorandu, 1997. gadā parakstīto Krievijas un Ukrainas Draudzības un sadarbības līgumu un likumus, kas regulē Krievijas Melnās jūras flotes klātbūtni Ukrainā.

NATO pieprasa, lai Krievija atvelk savus spēkus Krimā līdz militārās bāzes robežām un atturas no jebkādas iejaukšanās citur Ukrainā.

Alianse aicina abas puses nekavējoties divpusēju sarunu ceļā meklēt mierīgu risinājumu konfliktam, kā arī nosūtīt uz Ukrainu ANO Drošības padomes vai Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) vadītu starptautisku novērotāju misiju.

NATO atbalsta "Ukrainas suverenitāti, neatkarību, teritoriālo integritāti un Ukrainas iedzīvotāju tiesības pašiem lemt savu nākotni bez ārējas iejaukšanās", teikts paziņojumā.

NATO arī ziņo, ka iesaistīsies sarunās ar abām pusēm NATO un Ukrainas komisijas un NATO un Krievijas padomes ietvaros.