28.02.2014 17:04

Janukovičs uzskata sevi par likumīgu prezidentu, taču vēlēšanās nepiedalīsies

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Janukovičs uzskata sevi par likumīgu prezidentu, taču vēlēšanās nepiedalīsies www.rawstory.com

Gāztais Ukrainas prezidents preses konferencē apgalvo, ka pavēles šaut uz protestētājiem Kijevā milicijai neesot devis.

Preses konferencē Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas piedalījās apmēram 100 žurnālistu, taču, kā norādījuši aculiecinieki, pasākuma norises vietā izstāžu centra zālē ielaisti tikai reportieri ar Krievijas pasēm – preses pārstāvjus no Ukrainas un Gruzijas ēkā neielaida.

V. Janukovičs paziņoja, ka joprojām uzskata sevi par likumīgi ievēlētu Ukrainas prezidentu. Ukrainas Augstākās radas izsludinātās prezidenta vēlēšanas, kas paredzētas 25. maijā, viņš uzskata par neleģitīmām un tāpēc tajās nepiedalīšoties. "Parlamentā pieņemti bezprecedenta lēmumi, izdarot spiedienu uz deputātiem, viņus iebiedējot un metot viņiem ar akmeņiem," apgalvoja V. Janukovičs.

Atbildību par Ukrainā notiekošo V. Janukovičs novēla uz Rietumu valstīm: "Mums būs grūti izkļūt no krīzes. Satricinājumi un upuri – tās ir politiskās krīzes sekas. Tas ir Rietumu bezatbildīgās politikas rezultāts. Tie ir gan redzamie, gan neredzamie spēki – gan ASV, gan Eiropā," norādīja prezidents, kurš pauda vēlmi, lai gan Kijevā, gan citur Ukrainā ielās vairs nebūtu bruņotu cilvēku.

Notiekošo Krimas Autonomajā republikā V. Janukovičs nodēvēja par "dabīgu reakciju" pēc "radikāļu saujiņas veiktā bandītiskā apvērsuma" Kijevā. "Viņi grib aizstāvēt savas mājas un savas ģimenes, tas ir dabiski. Krimas iedzīvotāji negrib pakļauties nacionālistiem un banderoviešiem," piebilda gāztais Ukrainas prezidents. Pēc V. Janukoviča paustā, Krimai būtu jāpaliek Ukrainas sastāvā, saglabājot autonomiju.

V. Janukovičs atzina, ka Krievija nevar palikt vienaldzīga pret kaimiņvalstī notiekošo, taču vienlaikus norādīja, ka kategoriski iebilst pret iespējamu militāru iebrukumu Ukrainas teritorijā un valsts suverenitātes apdraudēšanu. Vienlaikus viņš pauda izbrīnu, kāpēc joprojām plašākus komentārus par Ukraina notiekošo neesot paudis Vladimirs Putins, ar kuru pēdējā laikā viņš arī neesot runājis. Uz jautājumu, vai Krievijas Federācija joprojām viņu uzskata par likumīgo Ukrainas prezidentu, V. Janukovičs konkrētu atbildi nesniedza.

Vēl gāztais Ukrainas prezidents žurnālistiem apgalvoja, ka viņam nekad neesot bijis bankas kontu un īpašumu ārzemēs, lai gan piektdien Austrija un Šveice paziņoja, ka ir bloķēti V. Janukoviča un viņa ģimenes locekļu bankas konti. Ukrainā V. Janukovičs esot gatavs atgriezties, ja viņam un viņa ģimenei tiks sniegtas drošības garantijas.